Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BG Elves се извиниха на кмета на Дряново - погрешно го вкарали в списъка с купувачи на гласове

24 октомври 2024, 15:17 часа • 368 прочитания

Неформалната група от експерти по киберсигурност BG Elves ("Българските елфи") се извини на кмета на Дряново Трифон Панчев за свой гаф в списъците с купувачи на гласове. "Елфите" вече пуснаха няколко части с общо стотици имена и региони на потенциални търговци на вот, като в последната част са добавили името на Панчев поради допусната грешка и без направена повторна проверка.

От групата поднесоха "искрено извинение" на кмета, който попадна в списъка с купувачи на гласове (озаглавен Купен вот част 4), публикуван в понеделник, 21 октомври: "Отчето", "Киселината", "Тавата": Нов списък с имена и региони за купуване на гласове (СНИМКИ).

"В този списък също са и имената на Стефан Ранков Тотев и Светослав Минчев (също от град Дряново), на които също поднасяме искрено извинение, тъй като става въпрос за грешка, която сме допуснали при обработката и пренасянето на информацията, с която работим по този случай, вследствие на която сме ги записали под № 37, 39 и 41", написаха от BG Elves на 24 октомври във Facebook.

Още: Как се управлява малка, но популярна община? Разкрива един от най-младите кметове у нас (ВИДЕО)

Как е допусната грешката?

В хода на работата на групата по обработка на стотиците сигнали от различни източници, тя неволно е включила имената на Панчев, Тотев и Минчев, в резултат на което "несправедливо сме ги обвинили в нещо, което не сме потвърдили в цялост, че отговаря на истината. Това недоразумение е било предотвратимо и ние поемаме пълна отговорност за него", коментираха "Елфите".

Още: МВР с акции в София, Кърджали и Плевен: Нито дума за купувачите на гласове от публичните списъци

Те уверяват, че това е изолиран случай - предприели са необходимите стъпки, за да гарантират, че подобна грешка няма да се повтори: "Преразглеждаме нашите процедури и въвеждаме допълнителни проверки, за да избегнем нови потенциални грешки или недоразумения в бъдеще".

По същество - става въпрос за сигнал, който е бил изпратен до групата на 9 октомври. В него се съдържали имената и допълнителна информация за общо 8 души. В свободен текст се разказвало за различни дейности и обвързаности между тези хора в контекста на предстоящите предсрочни парламентарни избори в неделя, както и конкретни злоупотреби с публични средства.

Още: Журналист от Габрово твърди, че е заплашван от човек, споменат в списъците за купуване на гласове

Всяко от имената е било вписано в база данни със съответното досие, след което BG Elves са ги разпределили на групи по региони. "В този сигнал, освен че сме потвърдили директна връзка с купен вот на част от имената, сме потвърдили и част от информацията, в която се споменават Трифон Панчев, Стефан Ранков и Светослав Минчев във връзка с разходване на публични средства. За тримата, в частта за купен вот, която сме успели да потвърдим със сигурност, единствено са описани връзки с останалите имена от същия сигнал, но тези връзки биха могли да бъдат и чисто професионални, така че не можем да кажем със сигурност на този етап дали техните имена имат отношение към купуването на гласове, или не", отбелязват "Елфите".

Снимка: Actualno.com

В дните преди публикуването на поредния списък те поетапно са извели имената на хората от работния списък с обработените сигнали и са ги организирали в четим документ, който впоследствие споделиха публично. По-късно, след като е видял себе си в списъка, Трифон Панчев е написал позиция във Facebook. Кметът на Дряново е потърсил "Елфите" в сряда, за да представи позицията си. "Държим да отбележим, че въпреки ситуацията в комуникацията си с нас беше изключително уважителен, търпелив и сдържан, поради което бяхме мотивирани да направим пълна проверка на неговото досие и стъпките, които сме изпълнили, преди името му да се появи в нашия списък", отбелязват от групата.

Още: Купуване на гласове: МВР е арестувало 1 човек в цяла България, който заплашва и мами

Вследствие на повторната проверка на сигнала и обработената информация се установило, че са допуснали грешка при пренасянето на имената във финалния списък, тъй като са маркирали записите като проверени, когато всъщност към онзи момент не са успели да го сторят в цялост. Междувременно са се свързахли с "двама различни доверени източника" от региона на град Дряново с молба да съдействат да се провери информацията в оригиналния сигнал, която касае купен вот, конкретно за Панчев, по възможно най-бързия начин. "В размките на деня тези данни не се потвърдиха и бяха отхвърлени. Още повече, мнението, което нашите информатори изразиха за работата на г-н Панчев, беше изцяло положително", пишат BG Elves.

"След като установихме това, незабавно информирахме г-н Панчев за резултата от нашата проверка, за допуснатата грешка при публикуването на неговите имена в списъка и че ще предприемем съответните действия, с които да информираме публично за това. Смятаме, че така е редно, защото разбираме сериозността на едно подобно обвинение, макар и то да е "само" публично. Поставянето на името на г-н Панчев редом до доказани престъпници и мутри от далечното минало със сигурност го дискредитира в публичното пространство и петни неговото име. Намираме за честно спрямо него и вас, хората, които ни подкрепяте, да бъдем искрени и да признаем грешката си, да поемем отговорност за нея и да се извиним публично", добавят "Елфите".

Още: МВР с ясна индикация, че не пипа "топ 200" търговци на вот: Ивайло Мирчев разкрива

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес