Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

79 години Харта на ООН: Зеленски срещу Путин - послания (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 14:35 часа • 702 прочитания

На днешната дата - 24 октомври, 1945 година, е приетата Хартата на ООН. Основен принцип в нея - спазване на международно признатите граници и да не се употребява сила за решаване на спорове.

На 24 февруари, 2022 година, издирваният от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин наруши хартата със заповедта за инвазия в Украйна. Войната, наричана от Путин "специална военна операция", тече вече трета година и по всичко изглежда, че няма да спре и през 2025 година.

В последния ден от срещата на БРИКС в руския град Казан Путин поиска реформа на ООН и Съвета за сигурност - за да можело ООН да продължи да съществува. За целта, в органите на ООН трябвало да има повече представителство на тези, които подкрепят Путин в БРИКС.

Още: И БРИКС не прие русский мир на Путин за Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Същевременно, пред Третата парламентарна среща на високо равнище на Международната платформа за Крим, чийто домакин е Сеймът на Латвия, украинският президент Володимир Зеленски напомни - Денят на Хартата на ООН се чества навсякъде по света, не само в Казан. Там, в Казан, където се събраха някои световни лидери, в разгара на срещата им се преместват войници от Северна Корея към фронта в Украйна, в подкрепа на стремежите на Путин.

"Ако успеем да прекратим справедливо тази война, тогава всяка друга нация, срещу която може да бъде планирана подобна агресия, може да бъде сигурна, че светът ще има силата и единството да защити международното право. Не става въпрос само за Украйна. Днес, в Международния ден на ООН, е особено важно да кажем това", заяви Зеленски.

Българската позиция

Председателят на 50-тото Народно събрание Рая Назарян също говори пред Международната платформа за Крим - чрез видеообръщение, съобщиха от пресслужбата на парламента ни. "Остава все така силен решителният ангажимент на България за непризнаване на незаконното анексиране от Русия на Автономна република Крим и град Севастопол, както и окупацията на части от украинските райони Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие. Независимо от действията на агресора, автономна република Крим, град Севастопол, Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие са и ще бъдат Украйна", каза Назарян.

Интересен факт - генералният секретар на ООН Антониу Гутереш избра да бъде в Казан за годишнината, което предизвика редица коментари: Това е показателно докъде се докара ООН за 79 години.

Още: Зеленски потвърди: САЩ дават 20 млрд. долара на Украйна, гарантирани с активи на Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес