Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ролята на Русия във войната в Судан и сваленият самолет с оръжия: Грешка или нещо друго?

24 октомври 2024, 17:03 часа • 654 прочитания

Товарният самолет, свален в Судан по-рано тази седмица, е бил с руски екипаж и е доставял оръжия и боеприпаси на армията на африканската страна. Това съобщи Reuters на 24 октомври, позовавайки се на източници и документи от Силите за бърза подкрепа (СБП).

Още: САЩ водят преговори за прекратяване на войната в Судан

Ролята на Русия във войната в Судан

Припомняме, че гражданската война в Судан избухна през април 2023 година. Тя е между двете съперничещи си фракции на военното правителство - Суданските въоръжени сили (СВС) под ръководството на Абдел Фатах ал-Бурхан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) под ръководството на Хемедти (Мохамед Дагало). Сраженията са съсредоточени около столицата Хартум и региона на Дарфур. Към 21 януари 2024 г. са убити най-малко 13 000-15 000 души, а други 33 000 са ранени. Към 21 март над 6,5 милиона души са вътрешно разселени, а повече от два милиона други са напуснали страната като бежанци.

Наскоро американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) писа, че руският диктатор Владимир Путин може да смени страната в конфликта, за да подкрепи Суданските въоръжени сили в стремежа им да създадат военноморска база в Червено море: Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан.

Суданските паравоенни сили - СБП - заявиха, че са свалили товарен самолет в Дарфур на 21 октомври, като по това време се спекулираше, че на борда може да е имало руски граждани. Машината беше идентифицирана като транспортен самолет Ил-76, който е бил използван за доставка на оръжия, боеприпаси и провизии в град Ал Фашир. Там суданската армия се опитва да отблъсне атаките на СБП, съобщи източник от СБП пред Reuters.

Все още не е известно по какъв маршрут е пътувал самолетът и при какви обстоятелства е бил свален. Според източника той тъкмо е извършвал доставка, когато е бил ударен. Първоначалната информация сочеше, че паравоенните сили в Судан по погрешка са свалили самолета.

Още: Милиони деца страдат от недохранване в Судан

Човек на Виктор Бут сред екипажа?

Екипажът може да е включвал 67-годишния руснак Виктор Гранов, за когото се твърди, че е имал връзки с печално известния търговец на оръжие Виктор Бут. Бут беше освободен при размяната на затворници между Русия и САЩ през 2022 г. Научете повече за историята около него: Освободеният от САЩ руснак Виктор Бут пак е в играта - щял да продава оръжия на хутите.

Според руските съдебни документи и страницата на Виктор Гранов в LinkedIn той живее в Южна Африка. Съобщава се, че преди това е управлявал две авиокомпании, които са били обвинени в нарушаване на оръжейното ембарго в Демократична република Конго. Името му се свързва с Airline Transport Incorparation FZC.

Останки от документи, намерени на мястото на инцидента, също така предполагат, че 33-годишният руснак Антон Селиванец също е бил на борда на сваления самолет, пише Reuters, като се позовава на кадри, споделени от СБП.

От паравоенните сили в Судан са изпратили на информационната агенция и видео, което според тях е от мобилен телефон, намерен в самолета. Така журналистите идентифицират един от мъжете на кадрите като 61-годишния руснак Александър Кабанов, който преди повече от година е публикувал същото видео в профилите си в социалните мрежи. Според разказите на Кабанов той е служил в елитните въздушнодесантни войски и е прекарал няколко години в Африка, включително в Уганда, Судан и Южен Судан.

Още: Червена лампа: Русия се насочва към Червено море

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес