Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Премиерът силует" и двата сюжета пред Румен Радев: Прогнозите на Асен Генов (ВИДЕО)

23 октомври 2024, 19:30 часа • 2025 прочитания

"Моето разбиране е, че лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да бъде следващият премиер", а хората около него - следващият Министерски съвет. Зад идеята за равноотдалечения премиер "се крие бягство от отговорност, липса на адекватно политическо поведение", смята журналистът Асен Генов - автор и водещ на подкаста „Контракоментар“.

"Не ме интересува премиерът да бъде един силует", каза той в Студио Actualno. Според него "само независима личност със собствена политическа тежест може да им затвори слушалката" на Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и другите партийни лидери. Само че "не видяхме такъв човек в кампанията". По думите на Генов, "сега е актуално да обсъждаме списък с прякори, вместо да обсъждаме списък с идеи за политическото бъдеще на България".

Още: Ново правителство: Варианти от ГЕРБ, варианти от ПП-ДБ

Завръщането на Пеевски

"България, освен страната на политическите сенки, е и страната на нерешените криминални сюжети в политиката. Не успяхме да дадем отговор кой е Пеевски в българската политика, икономика, медии, в политическата корупция, както ни подсказват партньорите от САЩ и Великобритания. Когато не решим тези криминални сюжети, естествено е, че той набира сила. През 2014 година, на една пресконференция след изборите, той намекна, че ще дойде време, когато ще трябва да му се извиняваме. Сега виждаме голямото завръщане на Пеевски, защото не успяхме да отговорим на въпроса верни ли са тези криминални сюжети около него. Не затворихме този разговор и го виждаме как се завръща в степен, че може би е по-силен от Доган, от своя създател", коментира Генов.

Още: Тези, които не говорят майчиния език на електората на ДПС, не могат да победят: Анализ на проф. Росен Стоянов (ВИДЕО)

Президентът ще бърза ли да дава мандати този път?

Според него около президента Румен Радев има "най-малко два интересни сюжета – единият е той да допусне грешка, другият е да подходи малко по-рационално".

Какво има предвид той - гледайте във видеото.

Още: Може ли гръцката избирателна система да работи у нас? Анализ на Йоаким Каламарис (ВИДЕО)

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес