Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

PPF Group финализира продажбата на мажоритарния дял от Yettel

24 октомври 2024, 17:15 часа • 381 прочитания

Чешката PPF Group успешно финализира продажбата на 50% плюс една акция от активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия на Emirates Telecommunication Group Company("e&"), съобщиха от компанията. Търговското наименование на телекома у нас е Yettel.

Още: Телеком от ОАЕ поиска да купи Yеttеl

Стъпвайки на опита на PPF Telecom, сделката води до създаването на e& PPF Telecom Group – партньорство между PPF и e&, което има за цел да създаде ключов участник в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа.

Сделка за 2,15 милиарда евро

Стойността на сделката възлиза на 2,15 милиарда евро, с допълнително потенциално плащане на стойност до 350 милиона евро. Формирането на това партньорство бе договорено през август 2023 г. и приключи след необходимите регулаторни одобрения.

По повод създаването на e& PPF Telecom главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц коментира: "Приветствам e& като наш партньор в телекомуникационния бизнес в Централна и Източна Европа. Заедно създаваме платформа, с която ще стимулираме създаването на стойност на бързо развиващите се телекомуникационни пазари. Нашето сътрудничество с e& свидетелства за експертизата и познанията на PPF за индустрията и местните пазари. Телекомуникационните екипи на PPF от своя страна ще се възползват от глобалния мащаб и технологичното ноу-хау на e&, което ще ни позволи да постигнем амбициите си за по-нататъшен растеж. Отне повече от година и половина от първоначалните ни дискусии, за да приключим тази изключително комплексна сделка. Резултатът е особено удовлетворяващ и бих искал да благодаря и на двете компании за страхотната им работа".

Хатем Доуидар, главен изпълнителен директор на групата e&, също коментира приключването на сделката: „Завършването на партньорството с PPF Telecom е важен момент в историята на e&, който разширява присъствието ни с телеком компании във вече 20 държави и общо 38 страни, в които оперираме в Близкия изток, Азия и Африка, а сега и в Централна и Източна Европа. Регионалният опит на PPF Telecom и глобалните възможности на e& на PPF създават силна платформа за растеж и иновации на тези динамични пазари. Всички ние се ангажираме да предоставяме още по-голяма стойност за нашите клиенти чрез най-съвременни дигитални услуги.

Радвам се да приветствам Балеш Шарма, главен изпълнителен директор на PPF Telecom, и неговия талантлив екип в семейството на e&. Тяхното задълбочено разбиране на местните пазари ще бъде безценно, докато вървим напред в тази вълнуваща нова страница от нашата история“

Още: И третият мобилен оператор вдига таксите

Съгласно условията на партньорството, Балеш Шарма, главен изпълнителен директор на PPF Telecom, и мениджърският екип на PPF Telecom ще запазят своите роли в e& PPF Telecom. Това ще гарантира приемственост в операциите, като същевременно ще се използва широкия опит на екипите на PPF Telecom на съответните пазари.

"Днешният ден бележи важен етап не само за развитието на групата PPF Telecom, но и за телеком сектора в региона. В резултат на това партньорство нашите клиенти ще получат още по-добри услуги, включително достъп до пакета услуги на e&, както и ще се възползват от по-добри оферти за международен роуминг. За нашите служители партньорството отваря нови възможности за обучение, развитие и професионално израстване, благодарение на глобалния отпечатък на e&“, коментира Балеш Шарма.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес