Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ иска само Народното събрание да формира новия орган за борба с корупцията

16 февруари 2016, 15:16 часа • 2737 прочитания

АБВ ще настоява ръководството на бъдещия нов орган за борба с корупцията да бъде избирано единствено от Народното събрание, при това с квалифицирано мнозинство.

Вече повече от два месеца очакваме вицепремиерът Меглена Кунева да ни предостави пълния текст с предложенията за антикорупционно законодателство. В частта, с която разполагаме, за съжаление, все още се констатира възможност за внасяне на анонимни сигнали. Това заяви по време на пресконференция председателят на Правния съвет към ПП АБВ Марин Киров.

"Една от промените касае избора на директор на Националното бюро за борба с корупцията. Предлагат се два варианта на избор, чрез НС и президент или от “ad hoc” комисия. Считаме, че този избор по-скоро трябва да е от Народното събрание. В предложения вариант от г-жа Кунева ни е дадена една смесена процедура по избор на ръководство на бъдещотото Бюро за борба с корупцията. На второ място е предвидено много малко мнозинство за избор на председателя на този орган - половината от присъстващите в зала. Нашето настояване е да се разработи за вариант избор само от Народно събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Не е допустимо да има обстоятелства, при които директорът на най –важното звено, което ще се бори с корупцията, да може да бъде избиран с гласовете на само 62-ма от народните представители", обясни Киров.

Тезата на Киров допълни и експертът към АБВ ген. Румен Миланов. „В предложението на Кунева прави впечатление чл . 22, в който се казва, че това Национално бюро за борба с корупцията ще бъде подложено на оценка или мониторинг от сродни и партньорски организации. Това за мен е крайно недопустим изказ, камо ли разпоредба. Това е орган, който ще бъде избиран от НС, то разполага с достатъчно инструменти да упражнява своя парламентарен контрол и да следи за правомерните действия на това бюро. Цялостната организация на дейността на бюрото трябва да бъде подложена също на парламентарен контрол и правилата за подбор на хората, които ще работят в него, трябва също ясно и точно да се разпишат“.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес