Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеон Славчев: Президентът избърза с датата на парламентарните избори (ВИДЕО)

17 декември 2020, 14:43 часа • 3505 прочитания

Много подводни камъни има по отношение на предстоящите парламентарни избори през март 2021 г. в условия на пандемия. Това заяви в ефира на предаването "Студио Actualno" лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

По думите му президентът Румен Радев е изпреварил събитията с обявяването на 28 март като ден, в който ще се проведе вотът. Според Славчев е добре преди всичко да има политически и здравен консенсус по темата. "Президентът, преди да насрочи изборите, е добре да свика здравен експертен съвет. Другото важно нещо е да се гарантира машинното гласуване", заяви още Симеон Славчев.

Той поиска да се гарантира, че машините за гласуването ще бъдат произведени, доставени и внедрени в изборния процес към датата на провеждането на изборите. Симеон Славчев подчерта, че Изборният кодекс е най-променяният закон в 12 ч. без една минута - тоест винаги в последния момент. Политикът е на мнение, че трябва да се направи информационна кампания за машинното гласуване. "Същото важи и за гласуването с хартиена бюлетина, тъй като става дума за особено гласуване по време на пандемия", подчерта Славчев.

По отношение на протестите, които белязаха 2020 година, Симеон Славчев посочи, че гражданското недоволство не е трябвало да има предварително подготвен сценарий. "Смея да твърдя, че протестът беше разделен и всяка от групите му започна да иска нещо индивидуално. Това загуби и целия смисъл на протеста, който започна в самото си начало като естествен и спонтанен".

Целия разговор със Симеон Славчев гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес