Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Мексико уловиха рибата от Съдния ден, смятат я за предвестник на бедствия (ВИДЕО)

12 октомври 2022, 16:32 часа • 15343 прочитания

Край бреговете на Мексико рибари уловиха рядка дълбоководна риба, която според японската митология се смята за предвестник на бедствия. Уловеният обитател на морските дълбини се нарича Regalecus glesne и се смята за най-голямата костна риба, като може да достигне до 17 метра дължина. Това съобщава The New York Post.

За рибарите улавянето на риба от този вид е рядък успех, тъй като тя живее на дълбочина от 200 до 975 метра. При силни морски течения обаче тя може да се озове в крайбрежната акватория, той като поради голямата си маса не може да им противодейства.

Може би затова в японската митология съществува вярване, че появата на тази риба е предвестник на пагубни катастрофи. Според легендата тези риби се издигат на повърхността и плуват към бреговете винаги, когато наближава земетресение и цунами. И явно не само в Япония мислят така, защото изданието цитира един от очевидците на улова, който твърди: „Не е нужно да ми вярвате, но в Чили тази риба е знак за лоша поличба“.

Учените обаче се опитват да разсеят древните митове и твърдят, че появата на тези риби на повърхността се дължи единствено на лошото им здравословно състояние. „От много години се смята, че има връзка между тях и сеизмичната активност, но научни доказателства липсват, така че не мисля, че хората трябва да се притесняват. Вярвам, че тези риби излизат на повърхността, когато физическото им състояние е лошо, издигат се нагоре по теченията и затова толкова често, когато ги намират, те вече са мъртви“, казва Хироюки Мотомура, професор по ихтиология в университета в Кагошима.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес