Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

28 март 2024, 14:00 часа • 153357 прочитания

Към лятното часово време с един час напред ще преминем 3 часа след полунощ на 31 март (неделя). Тогава в 3:00 часа стрелките на часовника ще се преместят час напред и ще показват 4:00 часа. Към зимното часово време ще преминем на 27 октомври, неделя. Тогава в 04:00 часа стрелките ще се върнат с 1 час назад и ще стане 03:00 часа.

Смяна на времето 2024

Смяна на зимното с лятно часово време: Ето как ни се отразява това

Лятното и зимното часово време е система за преместване на часовниците с един час напред или назад, за да се използва ефективно дневната светлина. Идеята за смяна на времето се появява в древни времена - в Римската империя е имало практика за смяна на часа в зависимост от времето на годината. Въвеждането на тази системата в съвременния й вид започва много по-късно и преминава през няколко етапа на развитие.

Първите предложения за преминаване към лятно часово време са направени в края на 19 век. Един от инициаторите е английският строителен предприемач Уилям Уилет. През 1907 г. той публикува доклад, в който аргументира необходимостта от въвеждане на лятно часово време с цел пестене на електроенергия. Въпреки това, първото пълно прилагане на лятното часово време става факт едва през 1916 г. в Германия по време на Първата световна война.

Системата за смяна на часа е въведена, за да пести ресурси и да подобри ефективността на производството по време на военните действия. Други страни, включително Русия, са последвали примера на Германия и също приемат лятното часово време. След края на военните действия обаче много страни премахват тази практика.

Пълното прилагане на системата за смяна на часа между лятно и зимно часово време се случва по време на Втората световна война. Германия въвежда отново лятното часово време през 1940 г., а след това и други страни я последват.

За съвременния човек местенето на стрелките на часовника оказва силно влияние не само върху работоспособността, но и върху психическото и физическото здраве. Това се свързва с увеличени нива на стрес и натоварване на психиката. Най-негативно е влиянието върху хората с хронични заболявания. Страдащите от сърдечно-съдови заболявания са най-засегнати. При преминаване към лятно часово време това съвпада с идващата пролет и съпътстващата я пролетна умора, което е допълнителен стрес за организма. При преминаването към зимно часово време тялото също изпитва стрес, въпреки че на практика нощта става по-дълга. Но преходът от лято към есенно-зимния сезон също е стресиращ за тялото заради намаляване на по-светлата част от деня, което се свързва с по-малко слънчева светлина и по-висок риск от депресии. По-краткият ден се отразява негативно на моделите на съня, а това също е предпоставка за влошено физическо и психическо състояние, както и за намаляване на работоспособността.

Наближава преминаването към лятно часово време

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес