Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда: Разработват ново лекарство срещу коронавирус

08 ноември 2021, 10:26 часа • 4611 прочитания

Експерти са установили, че отровата от скорпион, използвана в традиционната медицина може да помогне да се победят новите варианти на коронавируса.

Изследването, проведено от учени от Абърдинския университет в Шотландия, е показало, че отровата съдържа "удивителен биококтейл" активни невротоксични полипептиди, които имат антибактериални и противовирусни свойства.  Именно те са предложени да бъдат използвани в разработването на ново лекарство срещу коронавирус, пише The Independent.

Учените възнамеряват да съберат образци от отровата на скорпиони от различни видове, да ги пречистят от токсините, за да извлекат противовирусните вещества,  а след това да ги тестват в борбата срещу короновируса. 

Този научен проект е подкрепен от Фонда за изследване на глобалните проблеми и се оглавява от д-р Ваелем Хюдейн, старши научен сътрудник от Института за медицински науки на Абърдинския университет и Мохадем Абдел Рахман, професор от факултета по молекулярна токсикология и физиология от Университета на Суецкия канал.

Отбелязва се още, че скорпионите са събирани в египетската пустиня, а след извличането на отровата са пуснати в естествената си среда на обитание.

По-нататъшни изследвания

Изучаването на отровата на скорпионите, като източник на нови лекарства е завладяваща и продуктивна област, която заслужава по-нататъшни изследвания. Ние вече видяхме, че те съдържат изключително силни биоактивни пептиди и предполагаме, че ни очакват много нови открития", коментира д-р Хусейн.

От своя страна Мохаммед Абдел Рахман припомня, че в Египет са разпространени много видове скорпиони - едни от най-отровните в света. Тяхната отрова не е добре изучена и може да представлява интерес за научната общност. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес