Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозно хилядолетно селище е открито в Мексико

12 февруари 2023, 07:50 часа • 14499 прочитания

Археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) ​​са открили следи от неизвестно досега селище на повече от 1000 години в южния щат Тамаулипас.

Кратко съобщение за откритието е публикуван на сайта на INAH. По време на строителството на магистралата Манте – Окампо – Тула, на територията на съвременния град Ел Наранхо е открито неизвестно досега хилядолетно селище. Руините на древното селище са открити от пътни работници. Разкопките накарали археолозите незабавно да се заемат със спасителни работи – руините ще бъдат укрепени и консервирани. Към момента вече са открити няколко кръгли основи. Освен това са намерени повече от дузина човешки погребения.

Според координатора на изследователския проект – археолога Естебан Авалос Белтран, сградите са построени от пръст, варовик и базалт и сега приличат на могили. Диаметърът на основата на едната от тези сгради е 20 метра, а на втората – 30 метра. Учените не изключват това да не са били жилищни, а обществени или церемониални здания. За това говори и фактът, че в по-голямата от сградите археолозите са открили масов гроб – трима възрастни са били погребани заедно в общ гроб. В погребението е имало ритуални предмети – обеци от раковини и зелен кварц. И тримата били погребани легнали по гръб.

INAH

Това е важен аспект, тъй като в дузина други погребения хората са били в други пози, по-специално в седнало положение, в ембрионална поза или лежащи настрани. Това показва, че местното население е използвало различни погребални практики. Изборът на церемония може да е зависел от статута на човека или обстоятелствата на неговата смърт.

Възможно е също някои от погребаните да не са местни жители. Те може да са били пленници, роби или търговци, дошли тук отдалеч. Естеството на едно от погребенията, в което са открити останки от възрастен, навело археолозите на такава мисъл. Гробът му значително се различава от другите, но е идентичен с погребенията, открити по-рано в местността Тамток в Сан Луис Потоси, южно от Тамаулипас.

Учените предполагат, че неизвестният досега град може да е свързан с културата Уастеки. Вероятно тя е процъфтявала в края на класическия период (600 – 900 г. сл.Хр.), тоест преди повече от хилядолетие. Интересно е, че по-рано недалеч от този град е открито едно от най-старите човешки стоянки в Мезоамерика, чиято възраст е около 9000 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Археолози направиха неочаквани находки във Великата пирамида в Чолула

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес