Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Криптоземни" извънземни може да се крият тайно дълбоко под земята, твърдят учени

06 октомври 2024, 10:11 часа • 1088 прочитания

Спорна академична статия наскоро разтърси изследването на неидентифицираните аномални явления (UAP), известни преди като НЛО, като погледна отвъд най-често срещаните обяснения за летящи чинии в небето: извънземни, роботи или дронове.

В новата си работа трима изследователи от Харвардския университет и Университета на Монтана (САЩ) разширяват възможностите за това какво може да представляват НЛО и какво може да съдържат.

Публикувана през юни 2024 г. в списание Philosophy and Cosmology, статията привлякла много внимание със заглавие, колкото дълго, толкова и шокиращо: Криптоземната хипотеза: случай за научна отвореност към скрито земно обяснение за неидентифицирани аномални явления. Теориите в 42-те страници на документа отхвърлят общите обяснения на поп културата за НЛО в полза на нови идеи, вариращи от екзистенциалното до духовното.

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

В работата си екипът обмисля дали странните обекти и кораби, забелязани в нашето небе, може да съдържат форма на древна, високоразвита човешка цивилизация, предхождаща нашата и останала наоколо, за да ни наблюдава. Те се чудят дали не виждаме кораби с интелигентен вид, който е еволюирал на Земята отделно от хората – като възможни интелигентни динозаври, които се крият от директен контакт. Такива древни или нечовешки земни същества биха могли да живеят някъде във вътрешността на Земята или под океаните, казват те.

Авторите открито се чудят дали НЛО държат хора от бъдещето, които искат да изучават собствената си история и избягват идентификация от страх да не повредят времевите линии. И накрая, и може би най-дръзко, техният труд отваря скоба, за да включи теологията, чудейки се дали нашите предложени „извънземни“ не са порода „земни ангели“, пише Popular Mechanics.

Докато съавторът и изследователят по психология д-р Тим Ломас от Харвард не е отговорил на искане за коментар относно статията, съавторът Брендън Кейс, който има докторска степен по теология и е асоцииран директор по изследванията в Програмата за процъфтяване на човека на Харвард, категорично отказал.

„Заклех се да избягвам всякакъв по-нататъшен медиен ангажимент, свързан с това“, заявява Кейс, без да предлага подробно обяснение.

За щастие, съавторът и антрополог Майкъл Пол Мастърс, д-р от Монтанския технологичен университет в Бът, пожелал да обсъди работата. Той настоява, че усилието – което някои критици смятат за безотговорно и фантастично – вместо това е от съществено значение.

„Основният момент при всяка теоретична [НЛО] работа като тази е да се направи аргумент за научна откритост – казва Мастърс. – Искахме да инициираме дискусия между нашите колеги учени и темата да се обсъжда повече в медиите. Това със сигурност стана, тъй като статията стана вирусна в международен мащаб и беше подхваната от редица медии.“

За Мастърс и неговите партньори средата на 2024 г. изглеждала подходящо време за разширяване на игралното поле на теорията на НЛО. Година по-рано това, което някога беше немислимо – възможността извънземни да посетят Земята – навлезе в областта на законните изследвания на НЛО. Темата сега се колебае да стане публично приета на официално ниво.

Никола Тесла смятал, че е получил съобщение от разумни извънземни, и обещавал радиовръзка с Марс

С откриването на изслушванията през лятото на 2023 г. в Конгреса се тиражираше видео от кабината на пилоти от ВМС на САЩ, преследващи малки, бели обекти, които не могат да уловят. Американците и техните избрани лидери слушаха как тези военни пилоти се смеят в шок, объркани от обектите, за която се съобщава, че се движат със скорости, които противоречат на физиката.

„Фактът, че предложихме четири различни възможни обяснения извън просто извънземните... Мисля, че помогна на някои хора да го видят като дискусия за потенциални възможности.“

За първи път в американската история изглежда, че Пентагонът и източниците от военното разузнаване признават, че UAP се признават от най-високите етажи на правителството. Не се говори за посещение на извънземни или каквото и да е друго потвърдено обяснение за подобни наблюдения и срещи, но дните на безкрайни отричания, изглежда, са приключили. Вашингтон обяви създаването на AARO (Офис за разрешаване на аномалии във всички области) през юли 2022 г. за организиране, проучване и докладване на UAP.

Всеки, който обръща внимание, разбира трите основни стълба на мистерията:

  • UAP са реални (ако са неясно определени);
  • Никой няма истинска представа какво представляват UAP;
  • Правителството на САЩ, Министерството на отбраната и шестте клона на американската армия могат да направят много малко освен по-нататъшното разследване на НЛО.

И все пак, когато официални гласове – от американския флот до свидетели в Конгреса – признали, че в небето има странни кораби, американците вдигнали рамене в знак на колективно приемане.

Мастърс и неговите партньори видели общество, по-отворено за разглеждане на потенциални аспекти на съществуването на UAP. Авторите поели риск, като съставили статия, която скача стремглаво към разговорите за ангели, потомци на динозаври и пътуване във времето.

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Вместо да отхвърлят работата като несериозна научна фантастика и да пренебрегнат статията, читателите се появили в изненадващи количества – с повече от 175 000 изтегляния на ResearchGate.net.

„Статията излезе през юни тази година и доминираше живота ни в продължение на един месец, но по добър начин – казва Мастърс. – Това накара хората отново да говорят за темата НЛО. Бях много доволен да видя колко много хора го приеха сериозно. Беше хубаво да видя как цялата тема се разглежда без фактора кикотене.“

Д-р Дейвид Кайл Джонсън обаче се чувства много удобно с този фактор. Професорът по философия в Кингс Колидж в Пенсилвания преподава уроци по критично мислене и работи за опровергаване на наблюденията на НЛО – дори тези, представени пред сенаторите на САЩ.

„Когато преподавам критично мислене, ние разглеждаме науката и псевдонауката – казва Джонсън. – Когато въпросът с НЛО се появи в Конгреса, много хора си помислиха, че това означава, че правителството казва, че извънземните са реални. Това очевидно не е така.“

Когато атакува академичната работа за НЛО, като статията, написана от Ломас, Кейс и Мастърс, Джонсън цитира политически мотиви за усилията си като всеотдаен и искрен скептик.

Официален сайт за извънземни и НЛО вече работи в САЩ

„Колкото по-способни са хората да вярват в НЛО и други подобни, толкова по-склонни са да вярват на всякакви неща – обяснява той. – Има доста голямо припокриване между хора, които вярват на твърдения за НЛО, и хора, които ще повярват на твърдения за намеса в изборите или лъжи за раждането.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес