Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как явански крал победи един от най-могъщите владетели на монголите

06 октомври 2024, 08:05 часа • 1898 прочитания

Раден Виджая (известен също като Нараря Санграмавиджая) е основателят на империята Маджапахит. Освен че е запомнен като човека, който създава империята Маджапахит, Раден Виджая е известен и с победата си (чрез хитрост и измама) над монголски експедиционен корпус, изпратен от китайската династия Юан на остров Ява. След като Раден Виджая побеждава мощната армия на Кубилай хан по неочакван начин, той си осигурява опората като силен владетел.

Наименуването на империята

Империята Маджапахит е основана през 1293/1294 г. сл.Хр., с възкачването на нейния първи крал Раден Виджая на трона. Като владетел на тази империя, той е известен с кралската си титла Кертараджаса Джаявардхана. Сърцето на империята се намира на индонезийския остров Ява, по-точно в източната му част. Има една история за това как тази морска империя е получила името си.

Кой е бил Чингис хан - воинът, основал Монголската империя

В тази приказка хората на Раден Виджая, след победата си над силите на Юан, разчистват земята, когато се натъкват на горчив плод, наречен maja. На индонезийския език думата „горчиво“ е pahit и комбинацията от това прилагателно, pahit, и името на плода, maja, дава началото на името Маджапахид. Това име може да се използва взаимозаменяемо с Уилватикта – wilwa е друго име за плода, докато tikta е друга дума за горчиво.

Плодът маджа, чийто горчив вкус дава името на кралството. Anandajoti Bhikkhu / CC BY 2.0

Преди идването на власт на Раден Виджая доминиращата сила на остров Ява е Кралство Синхасари. През 1268 г. Кертанагара става новият владетел на Синхасари. По време на неговото управление, през 1289 г., Кубилай хан изпраща искане за данък до краля. Това искане е отхвърлено и пратеникът е унизен, което кара династията Юан да започне наказателна експедиция срещу кралството, пише Ancient Orirgins.

Побеждаване на силите на Кубилай Хан

Силите на Кубилай хан пристигат в Ява едва през 1292 г. и по това време в кралството са настъпили промени. Преди пристигането на експедицията на Юан в Синхасари е избухнал бунт, воден от Джаякатуанг от Кендири, васал на Кертанагара. Въпреки че Кертанагара се опитва да потуши бунта, той е убит в битка и Джаякатуанг създава кралството Кедири. Един от оцелелите от кралското семейство Сигасари е Раден, който бяга в Мадура, където планира да основе ново кралство.

Представителите на Раден Виджара се срещат с експедиционните сили, които разказват за бунта и смъртта на Кертанагара. Създаден е съюз между Раден Виджая и силите на Юан, тъй като те смятат Джаякатуанг за общ враг. В замяна на военната им помощ срещу Джаякатуанг, Раден Виджара обещава да отдаде почит на императора Юан.

Така през 1293 г. започва кампания срещу столицата Кедири, в която Кедири дава 5000 жертви, а самият Джаякатуанг се предава. След това Раден Виджая се сбогува с новите си съюзници, за да се върне у дома, уж за да подготви данъка, който да вземат обратно в Китай.

Вместо това Раден Виджая мобилизира войските си и предприема изненадваща атака срещу експедиционните сили, докато те празнуват победата си. Изненадани, много от войниците са убити, а останалите бягат обратно на корабите си. Отслабена и деморализирана дори преди да пристигне в Ява, експедиционната сила не е в състояние да предприеме контраатака и отплава обратно към Китай.

Нов явански крал

След това Раден Виджая е коронясан за крал и създава империята Маджапахит. За да укрепи позицията си на трона, той се жени за четири от дъщерите на Кертанагара..

По време на неговото управление избухват редица бунтове, но Раден Виджая успява да ги потуши, като по този начин запазва новосъздадената империя Маджапахит. Раден Виджая умира през 1309 г. и страната изпада в тежка политическа криза. Връх вземат непрестанните и особено ожесточени борби за власт.

Политическата обстановка се стабилизира едва около 1336 г., когато тронът на Маджапахит е зает от императрица Трибхувана, а през 1350 г. Трибхуваната абдикира в полза на сина си Хаям Вурук, чието управление продължава 39 години (1350 – 1389). При този крал Маджапахит достига върха на политическото си могъщество.

Модел на маджапахитски кораб. Museum BI / CC BY-SA 4.0

След смъртта на Хаям Вурук империята започва да губи могъществото си. Междуособици значително отслабват държавата. През 1405 г. от Китай потегля огромната „скъпоценна флота“ на китайския адмирал Джън Хъ. Той се състои от огромни кораби (баочуан), смятани от някои историци за най-големите плавателни съдове в доиндустриалния свят. Експедицията води до създаване на китайски търговски фактори в района на протока Малака и до засилване на морските контакти между Китай и Маджапахит. Това води до загуба на търговския монопол на яванската империя.

Въпреки това Маджапахит все още се радва на търговското си имущество. През 1426 г. тронът е зает от Сухита, дъщеря на Викрамардхана и Кусумавардхани. Нейното управление е последният успешен период в историята на държавата. След смъртта ѝ през 1447 г. Маджапахит изпада в тежка политическа и икономическа криза, от която не успява да се съвземе.

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Нахлуването на исляма води до промяна в политическия пейзаж на региона. Арабските мисионери активизират дейността си в района и в края на XV в. вече много от княжествата в Суматра, а по-късно и в Ява приемат мюсюлманската религия.

На остров Ява се засилва новопоявилият се Демакски султанат, който разбива войските на Маджапахит и през 1517 г. и поставя страната под своята власт. Продължава обаче съпротивата на някои маджапахитски благородници в източната част на Ява. Те са сломени едва през 1527 г., когато султанът на Демак слага край на Маджапахитската империя.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес