Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Трябва спешна хоспитализация при ниско кръвно налягане

08 февруари 2021, 06:46 часа • 18644 прочитания

Кардиологът Наталия Гаврилюк разказа в интервю пред РИА Новости, кога е нужна спешна хоспитализация при ниско кръвно налягане (хипотония). Според нея условно опасното налягане е 90/60 милиметра живачен стълб, но при такива показатели не трябва веднага да се притесняваме, ако човекът е по принцип с ниско кръвно, пише БГНЕС.

"Има и друга ситуация, когато човек никога не е имал понижение на кръвното налягане и изведнъж то спада рязко. Например, в комбинация със студена пот, болки в гърдите, задух и тахикардия веднага трябва да се потърси лекарска помощ. В такива случаи човекът трябва спешно да бъде откаран в болница. Колкото по-скоро, толкова по-добре ", предупреди Гаврилюк. Специалистът отбеляза, че е необходима спешна хоспитализация и в случай на прием на големи дози лекарства, които понижават кръвното налягане, тъй като нехарактерната хипотония може дори да доведе до смърт.

"Лекарствената хипотония е доста опасна. Понякога се случва дори в болниците такива пациенти спешно да се преместят в реанимация, когато им е доста трудно да повишат кръвното си налягане", съветва кардиологът.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес