Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Facebook решава съдбата на медиите в социалната мрежа с два въпроса

31 януари 2018, 08:15 часа • 1294 прочитания

Все още не са се утаили страстите покрай последните новости, засягащи news feed-a на Facebook, а от компанията на Марк Зукърбърг вече подклаждат нови. Този път става въпрос за разрешаване на проблема с автентичността на източниците за информация. Ръководството на социалната мрежа предлага това да стане чрез отправяне на въпроси до потребителите на Facebook, а въпросите са следните:

1. Разпознавате ли следният/следните уебсайтове?

2. Колко се доверявате на всеки от тях?

Всеки от въпросите ще е с предварително зададени опции за отговор, като за първия въпрос те ще са "Да" и "Не", а за втория потребителите ще могат да избират между "Напълно", "Много", "Понякога", "Едва" и "Като цяло не".

Подходът идва след като Зукърбърг реши да се допита директно до потребителите на социалната мрежа (които надхвърлят 2 милиарда души) за това кои сайтове и медии публикуват честни и автентични истории, които заслужават да се появят в личния поток от новини.

Нож с две остриета

Разбира се, тук не става въпрос за референдум, а за програмиране на алгоритъм, който ще избира потребители на някакъв принцип и ще им отправя тези въпроси. Също така възниква и въпроса "Дали потребителите са достатъчно компетентни за да отсеят истината от фикцията?". Засега не е ясно каква съдба очаква сайтовете, които са натрупали "точки" в една или друга "категория" според отговорите.

Отговорът на медиите

Рупърт Мърдок, председател на News Corp., публикува становище, в което заявява следното: "Facebook трябва да плаща пари, събрани от реклама, обратно на новинарските медии. Ако Facebook иска да се отблагодари на медиите, считани от потребителите за "доверени", редно е да се заплаща на тези медии такса по модела, възприет от кабелните компании.

Каква ще стане оттук-насетне – ще разберем в най-скоро време.

Автор: Георги Дуранкиев, SoftUni

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес