Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха руини на най-древната академия в Китай – тя е от IV век пр.н.е.

22 февруари 2022, 11:40 часа • 11355 прочитания

Археолози са открили руините на първата държавна академия в китайската провинция Шандун. Комплексът от сгради, построен през 374 г. пр.н.е., се е намирал в столицата на царство Ци, съобщава агенция Синхуа.

През втората четвърт на IV век пр.н.е., тоест през периода на воюващите държави владетелите на държавата Ци основали първата научна и философска академия в столичния град Линдзъ – Дзися, което буквално означава "дворец на науките" (или "учения двор"), разположен при западната порта. Според изследователите тази институция е просъществувала около 100-150 години.

В дейността на институцията участвали стотици или дори хиляди представители на повечето от основните философски школи на Древен Китай, включително конфуцианството, даоизма и легизма. В Дзися се поощрявала дискусията, която давала възможност да се изяснят теоретичните позиции на различните школи и да се създадат първите форми на синтез на отделните области на китайската философия. В същото време даоизмът заемал доминираща позиция в институцията. Централно място в дейността на Дзися било отредено на обсъждането на проблемите за същността на света, теорията на познанието, както и методите на политическо управление. Основните идеи на теоретиците на Дзися са отразени в трактата "Дао Дъ Дзин", за чийто автор се смята Лао Дзъ.

Средновековен амулет с магически надпис е открит във Великобритания

Институтът за културни реликви и археология в Шандун е провеждал разкопки в продължение на пет години в района Линдзъ на град Дзъбо, който се намира в китайската провинция Шандун. Резултатът от тези работи станало откриването на руините на сградите на първата държавна академия, построена през 374 г. пр.н.е. Проучване на писмени източници, според учените, позволило да се потвърди, че откритият обект е академията Дзися.

Археолозите са открили четири реда оцелели останки от основи на сгради. Общата площ на този комплекс е била приблизително 40 хиляди квадратни метра. Максималната му ширина е около 210 метра, а дължината – 190 метра. Според учените това място е свързано с древната столица на царството Ци. Отбелязва се, че създаването на академията Дзися е една от големите реформи, извършени в царството Ци. Тя е проправила пътя за културното и интелектуално израстване на местната общност.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес