Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха останките на жертва на битката при Ватерло

17 юли 2022, 08:00 часа • 6237 прочитания

Археолози откриха в околностите на Ватерло скелет на жертва на решаващата битка в биографията на Наполеон Бонапарт. Останките са намерени във ферма в Мон Сен Жан, където по време на битката се е намирала съюзническа полева болница, ръководена от херцога на Уелингтън. Това е едва вторият скелет, открит от изследователи на мястото на битката при Ватерло, става ясно от съобщение на сайта на проекта Waterloo Uncovered.

През юни 1815 г. се провежда известната битка при Ватерло, станала последният опит на Наполеон Бонапарт да се върне на историческата арена. На около 15 километра от съвременния белгийски град Брюксел преди повече от 200 години се срещат френската армия и войските на съюзниците – британци, германци и холандци. В битката и двете страни понасят тежки загуби. По оценка на историците на бойното поле французите са загубили около 17,8 – 25 хиляди души убити, ранени и изчезнали, а техните противници – около 24 хиляди (цифрите в различни източници се различават).

Henri Félix Emmanuel Philippoteaux / Public Domain

След битката войниците и местните жители са изправени пред трудна задача – да погребат хиляди убити войници и офицери, както и множество коне. Някои от тях са погребани набързо в масови гробове, други са кремирани. Археологическите разкопки в околностите на Ватерло обаче не позволявали да се намерят доказателства за мащабни човешки погребения. Едва през 2012 г., по време на строежа на паркинг, е открит скелетът на млад мъж, загинал на възраст 20-29 години. Освен това през 2019 г. близо до полевата болница на съюзниците археолозите откриват ампутирани крайници в близкия ров. Учените предполагат, че останките на жертвите на битката при Ватерло (както много други) са смилани за костно брашно – в онези дни то се е използвало като селскостопански тор.

Археолози и доброволци от проекта Waterloo Uncovered, един от ръководителите на който е професор Тони Полард от Университета в Глазгоу, продължават разкопките около Ватерло, връщайки се на работа за първи път след избухването на пандемията от коронавирус. На мястото на ферма в Мон Сен Жан, която е била използвана като полева болница от херцога на Уелингтън по време на битката, изследователите откриват човешки скелет. По всяка видимост той е принадлежал на участник в битката при Ватерло. Скелетът се намирал сред сандъци под снаряди, медицински отпадъци, както и кости на ръце и крака, ампутирани от хирурзите.

Chris van Houts / Waterloo Uncovered

Откритият скелет очевидно е бил в крайпътна канавка или нарочно изкопана дупка близо до фермерската къща. Тук през 2019 г. изследователите са открили ампутирани кости на ръце и крака. Откриването на човешки останки в същата яма със сандъците и ампутираните крайници показва, че полевата болница е била в много трудно положение по време на битката (или след нея). Налагало се е всичко да бъде изнесено в близките канавки и заровено бързо, за да се избегне разпространението на инфекции. Сред другите находки бяха и костите на кон, който също може да е участвал в битката.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени узнаха съдбата на загиналите в битката при Ватерло

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес