Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милена Иванова има нужда от скъпа операция, за да живее нормално

10 април 2023, 11:27 часа • 3180 прочитания

Милена Иванова е на 43 години и страда от "Периневрални кисти на Тарлов" в гръбначния канал. Това е изключително рядко заболяване, при което едва 5% от световното население страда от тези кисти, а от тях около 1% са симптоматични. Кистата на Тарлов е овално (мехурчесто) уголемяване на пространството на корена на гръбначния нерв, запълнено с гръбначно-мозъчна течност. Най-често се срещат в основата на гръбначния стълб (сакрален дял), където наличието им може да предизвика костна ерозия и притискане и увреждане на съседните корени на гръбначния нерв, което води до инвалидизация.

За съжаление в България, а и не само, тези кисти са почти напълно непознати, неглижирани и дори отричани и много често, ако бъдат диагностицирани правилно, то предлаганото лечение е по-скоро увреждащо, отколкото подобряващо здравословното състояние на човека. Нервите, които са засегнати в случая на Милена водят до инвалидизация.

Животът с кисти на Тарлов е всекидневна, 24-часова борба с болката.

Милена получава възможност да проведе консултация с чуждестранен сертифициран неврохирург. От него научава, че има няколко кисти. Те притискат нервите, заемайки мястото, което е необходимо на нервите в гръбначния канал. Колкото повече време минава нервите ще се травмират все повече, докато не се стигне до пълна инвалидизация.

Предложена е гръбначно-мозъчна операция на стойност 55 900 € в Американският институт по минимално инвазивна хирургия на гръбначния стълб намиращ се в Кипър. Това е непосилна сума за Милена и тя ще бъде безкрайно благодарна на всеки, който помогне дори само чрез споделянето на поста и страницата, за да достигне до максимално повече хора!

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес