Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малката Софи се нуждае от средства за операция

26 септември 2024, 12:00 часа • 1131 прочитания

София е едно слънчево и усмихнато дете, което се бори от деня на раждането си до днес и продължава да изумява с волята си и да разтапя всеки с лъчезарната си усмивка.

Раждането

Софи се ражда преждевременно в 29 г.с. в депресивно състояния с тегло от едва 1300 грама. От 5-месечна възраст започва интензивна рехабилитация във Варна и София за предотвратяване на двигателно изоставане.

Диагнозата

Въпреки редовните посещения в различни центрове, Софи изостава в двигателното си развитие и на 10-месечна възраст е диагностицирана с „Детска церебрална парализа – спастична квадрипареза“. Сега Софи е на 5 г. и все още няма добър контрол на главата, не може да седи, ходи и обслужва самостоятелно.

Лечение в САЩ

От септември 2021 г. до юни 2022 г. семейството заминава със Софи за САЩ, където са проведени редица консултации с ортопед, невролог, физиотерапевт и логопед в детската болница в Бостън. След завръщането в България, Софи е редовно проследявана от ортопед. През юли 2023 г. детето е насочено за консултация в Ортопедична болница „Шпайзинг“, Виена, където се потвърди, че Софи е показана за реконструкция на двете тазобедрени стави.

НЗОК отказва финансиране

НЗОК отказва финансиране на лечението в Австрия затова трябва със собствени средства да заплатим операцията във Виена за едновременна реконструкция и на двете стави. За съжаление сумата е непосилна за семейството и то апелира за помощ.

Офертата

Получената оферта за операция на двете стави е на стойност 23 890 евро. В тази сума не се включват разходите за 6 седмици престой, изработване на шини и рехабилитация. Сума, която е непосилна за семейството ни.

Повече за кампанията и как да помогнете може да видите ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес