Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вариола или варицела, от Центъра по обществено здраве не правят разлика (СНИМКА)

02 юли 2019, 16:18 часа • 30259 прочитания

В седмичния бюлетин за регистрирани заразни заболявания на сайта на Националния център по обществено здраве е допусната грешка. Така от там информират, че в периода от 24 юни 2019 г. – 30 юни 2019 има 594 случая на вариола в страната ни.

Вариолата в България е ликвидирана през 1928 г. като с това страната се нарежда сред една от първите в световен мащаб справили се с изкореняването на заболяването, показва бърза справка в wikipedia.org.

Едрата шарка или Вариола е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Причинява се от два вида вируси, наречени Variola major и Variola minor. Първият вид причинява по-смъртоносна форма със смъртност при 20 – 40% от инфектираните, докато вторият убива само 1% от жертвите си. Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в периода на 20 век, вариолата причинява 300 – 500 милиона смъртни случая. Само през 1967 г. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Вероятно в справката на НЦОЗА става въпрос за варицела, позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Обикновено се формира траен имунитет, но в редки случаи е възможно повторно разболяване.

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес