Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарков се закани, че и други директори на болници може да си тръгнат

24 юни 2015, 09:30 часа • 11062 прочитания

Има пациентски организации, които смятат, че трябва много строго да се контролира използването на инсулинови помпи. Така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни в сутрешния блок на bTV причината, поради която не се осигуряват инсулинови помпи на децата, страдащи от диабет – практика, която отдавна е възприета в много държави.

Шарков припомни, че „затова имаме национални консултанти, мнение, хора, които знаят как стоят нещата в световен мащаб“ и призна, че има забавяне, за което от министерството е изпратено напомнящо писмо. Зам. -министърът обеща, че най-късно до септември ще има решение по въпроса за инсулиновите помпи при децата, страдащи от диабет.

Вчера обаче стана ясно, че експертът в здравното министерство, който отговаря пряко за решаването на проблема, дори не участва в комисията по реимбурсация. Проф. Сабина Захариева разбира за създалата се ситуация едва сега.

Относно проверките по лечебните заведения Шарков обеща, че никой няма да остане ненаказан, при положение, че злоупотребяват с парите на осигурените. Той уточни, че уволнението на шефа на болницата в Благоевград не е било политическо.

За смяната на директора на Окръжна болница в София Шарков обясни, че това е било решение на Общото събрание на болницата: „Нека си дадем сметка, че никой не може да вечен, не може цял живот да  бъдеш директор. Тук става въпрос за 6 млн. лева, загубени в КТБ. Има правило, че повече от 25% не може да бъдат държани в една банка, тук са 75%.“

На припомнянето на думите на д-р Димитров (бившият шеф на Окръжна болница), че финансовите решения са били съгласувани с министерството на здравеопазването Шарков заяви: „Не е вярно, че е било съгласувано с МЗ, не са спазени правилата. Има документи, които показват, че има  решение на Съвета да се изтеглят парите, това решение е изпълнено от директора.“

Шарков се закани и, че други директори  ще си тръгнат ако не работят за пациентите и колегите си, като по този начин нарушава лекарската етика.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес