Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Николай Габровски: Отпадането на зеления сертификат е добро решение

22 февруари 2022, 08:05 часа • 1605 прочитания

Проф. Николай Габровски, бивш заместник-директор на "Пирогов" определи отпадането на зеления сертификат като полезно. Решението за отпадането на зеления сертификат е добро решение, но той никога не е представлявал сериозен инструмент за контрол, какъвто трябваше да бъде, каза той пред БНТ.

По думите му зеленият сертификат стана инструмент в политическия живот на съпротива и е много добре, че отпада. Чисто психологическата идея, че ще се върнем към нормалния живот, да живеем нормално и да правим планове за бъдещето, е изключително важно и това е психологическа подкрепа за хората. Постепенното отпадане на зеления сертификат е нещо полезно, обясни проф. Габровски.

Според него правейки планове за бъдещето, трябва да останем предпазливи и да не се успокояваме, че пандемията е свършила и че COVID-19 го няма. Ако искаме България да стане нормална туристическа дестинация, ще трябва да се спазват мерките и да се ваксинираме, подчерта той.

Проф. Габровски обясни, че Омикрон е малко по-щадящ към нас, засяга по-младите хора, но накъде ще отидат нещата, не можем да бъдем сигурни. Трябва да бъдем оптимисти, да добием смелост и кураж, но в никакъв случай да не се отпускаме, призова проф. Николай Габровски.

„Идването на ваксините даде надежда, но не навсякъде надеждата беше използвана. Дали последната вълна ще продължи с по-леки симптоми никой не може да каже, но е по-щадяща към лекарите. Вече няма толкова задъхани хора, които да чакат да им се подаде кислород“, каза проф. Николай Габровски.

По отношение на последните данни, свързани със смъртността заради COVID-19, Габровски заяви, че смъртността е 147 000 и тя е рекордна. Каква част от тези пациенти са загинали заради коронавирус, е много трудно да се определи, каза проф. Габровски и добави, че ако имахме по-висок процент на ваксинация, щяхме да имаме поне 20-30 000 по-малко хора, които не са починали. 

Още: Рекорден брой оздравели от коронавирус за денонощие у нас

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес