Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Габровски: Няма основание за притеснение, тенденцията засега е благоприятна

11 юни 2020, 19:30 часа • 2924 прочитания

,,В последните три месеца се натрупа много опит по отношение на коронавируса. Има достатъчно възможност навреме да се забележи, ако бъде забелязана негативна тенденция, но засега трябва да продължим да се връщаме към така наречената нова нормалност“. Това заяви в предаването ''Още от деня'' по БНТ заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. „Нека не забравяме, че тази инфекция беше абсолютна непозната допреди няколко месеца. Съобразихме се с мерките, които се взимаха навсякъде по света'', допълни той.

„Няма основание да се твърди, че сме изпуснали нещата от контрол, няма основание за притеснение. За момента е добре, че инфекцията остава на определени места, както е в Сърница, например, а няма разпространение в цялото общество. Когато са на едно място, хората се заразяват на едно място и инфекцията остава локализирана. Тенденцията засега е благоприятна, имаме основание да бъдем спокойни“, каза още проф. Габровски. „През нас в "Пирогов" минаха доста тежки случаи, в момента обаче нямаме пациенти с COVID-19, което е доста добра новина. Опитваме се да се върнем към нормалното. Сега целта е този ограничен брой случаи на заболявания с коронавирус да се лекуват в инфекциозните болници и клиники, за да можем ние в нашите болници да си гледаме нашата работа и да приемаме пациенти“, каза още той.

„Трябва да останем предпазливи, мерките също трябва да останат. Всичко е опит и грешка, защото няма някаква точна рецепта какво трябва да се прави. Трябва да бъдем спокойни, разумни и предпазливи. Още не сме приключили с темата COVID-19, особено в есенния сезон'', обясни още специалистът.

Проф. Габровски бе категоричен, че лечението на COVID-19 зависи доколко тежко е положението на дадения пациент. ,,Много е индивидуално. Това е заболяване, което уврежда основно белите дробове, но може да засегне и много други органи'', каза заместник-директорът на "Пирогов".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес