Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Петров: Очаквам повече синхрон, прозрачност и коректност в НЗОК

28 юли 2017, 11:20 часа • 1495 прочитания

Очаквам с много надежда да има повече синхрон, прозрачност и коректност в НЗОК, както и да взимаме съвместни решения. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Николай Петров, предаде БГНЕС.

Петров обясни, че ще се бори за по-висок бюджет за НЗОК за догодина, но не може да уточни от сега точна цифра. От Български лекарски съюз (БЛС) внесли тяхно предложение за бюджета, ще има предложения и от здравното министерство, и от Здравната каса, които ще бъдат обсъдени с Министерство на финансите.

Петров посочи, че идеите на новия шеф на НЗОК Камен Плочев трябва да се детайлизират, анализират, колко ще струва, кой ще го върши и в какъв обем. „Не очаквайте от проф. Плочев да ви каже реални неща. Той е прекрасен професионалист, но това е нова система за него, ще му трябва глътка въздух”, допълни Николай Петров.

Относно това, че с годините се увеличава бюджетът на Касата, но не и качеството, според някои пациенти, здравният министър изтъкна, че проблемите са много.

Факт, че има нагласа за общо недоволство, което в голяма степен, според мен, е преекспонирано. Всички работещи в сферата на здравеопазването се раздават. Пациентите получават една не лоша услуга. Естествено, че не всичко е идеално, но не трябва да се маргинализира цялата система заради единични случаи. Здравеопазването е като всички други системи – това, че някъде е спрял токът, не означава, че енергетиката не работи добре”, изтъкна Петров.

Запитан дали предвижда намаляване на административната тежест на лекарите, Петров обясни, че се работи в тази посока. „Надявам се това нещо да се облекчи изключително много с въвеждането на електронното здравеопазване. Скоро време очаквайте една хубава новина по отношение на електронното обработване на пациенти“, загатна Николай Петров.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес