Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗ: Деца не се вадят от кувьозите преди да е необходимо

28 август 2014, 15:01 часа • 39420 прочитания

Промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък".

Според новото правило децата, които се раждат под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Досега всяко бебе, родено с тегло над 600 грама и навършена 22 гестационна седмица (г.с.), се считаше за живородено и получаваше акт за раждане, информира вчера ТВ7.

В различните европейски държави практиката е много различна, даже в Америка и някои европейски страни не се извършва активна реанимация на всички родени в екстремни ниско срокове на бременността, обясниха от здравното министерство днес. От там допълват, че критичният срок за регистрация в ЕСГРАОН (Единна Система за Гражданска Регистрация и Административно Обслужване на Населението) остава същият - за тегло под 800 грама детето трябва да преживее 3 дни, както е и в стария стандарт, т.е. при оказани интензивни грижи, ако плодът преживее, ще бъде регистриран в службите по гражданско състояние.

Тази регистрация отговаря на изложените до тук данни, показващи, че това е естествената границата между раждане и аборт.

Няма случаи, при които да се изваждат деца от кувьозите преди да е необходимо, независимо от теглото и гестационната възраст. При всички случаи когато новороденото не е способно да поддържа самостоятелно добра температура в границите 36,5-36,9 и има нужда от подаване на кислород в по-високи конценрации, то остава в кувьоз, до достигане на 35-.36 г. с.(1800 гр.).

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес