Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт не призна, че ваксината срещу морбили не гарантира пълна защита

22 март 2017, 09:22 часа • 4957 прочитания

От морбили се умира с честота 1 на 1000. Това заяви доц. Атанас Мангъров, който уточни, че в Румъния смъртността сега е по-висока – 1 на 200.

По думите му вирусът в острата си фаза може да засегне или мозъка, или белия дроб. Освен това вирусът подтиска имунната система и може да се разболееш вторично, от друга болест. Мангъров предупреди, че има и опасност от енцефалит.

Според Мангъров тези, които се разболяват, не са ваксинира. Специализиран международен доклад обаче сочи, че 70% от заболелите между 1 и 14 години при последната епидемия от морбили в България (2009 – 2010 година) са ваксинирани. Мангъров призна пред Нова телевизия, че тогава действително 24 000 души са се разболели, без да коментира колко от тях са ваксинирани или не. Попитан изрично дали ако си ваксиниран, не можеш да се разболееш, експертът не отговори пряко, а обясни, че ваксината представлявала "вирус, на когото са извадени зъбите". "Аз не съм видял някой да се разболее, дори ако е приел една доза", каза Мангъров, обяснявайки, че по принцип се поставят две дози, в различни възрастови периоди.

Какво може да се направи - доц. Мангъров даде два варианта. Първият - да се изследваш, за да провериш дали си се разболял или дали има опасност, но "това било скъпо". Вторият вариант - да се ваксинираш превантивно, който доцентът препоръча. По думите му морбили е много заразна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес