Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Конова: Венозен гамаглобулин дава много добри резултати срещу COVID-19

03 декември 2020, 00:02 часа • 28752 прочитания

Интравенозно приложение на гамаглобулин Privigen дава изключително добри резултати срещу COVID-19. За това съобщава във Facebook имунологът доц. Емилияна Конова.

“Ежедневно в университетските болници на Плевен отчитаме изключително добри ефекти на интравенозния гамаглобулин Privigen 10% при хоспитализирани средно тежки и тежки форми на Covid-19 пациенти. До 24 часа след първата инфузия се подобрява клиничното състояние на пациентите, сатурацията и започва понижение на нивата на възпалителните маркери. Този препарат е по-ефективен от останалите гамаглобулинови препарати поради особеност в състава му, която го прави уникален в справянето му с “цитокиновата буря”, пише специалистът.

Според доцент Конова гамаглобулиновите препарати са безопасни, но високоефективни имуномодулатори, достъпни са и световната научна литература в момента изобилства с данни за ефективността им при Covid-19. Тя обещава да публикува повече подробности за ефекта и схемите на приложение на Privigen.

Като цяло публикацията на д-р Конова среща одобрение и много положителни коментари. Има обаче и мнения, че той не е толкова успешен, като в Германия са прекратили употребата му още през пролетта. „В Германия поне не го правим. Февруари-март се говореше за това, даваше се, но като цяло без особени резултати в общата смъртност и болничен престой. Явно сте имали просто късмет, който може да се смята като статистическа грешка“, пише Георги Амудов, който явно практикува медицина. Този коментар е подкрепен и от други, които предупреждават за опасността от лесно лансираните в социалните мрежи нови лечения.

Според д-р Емилияна Конова обаче, препаратът е ефикасен. „Ваше право е да сте скептичен и да чакате резултатите от мащабните клинични проучвания, които вече са предприети в някои държави. Мое право е, като клиничен имунолог, който работи с IVIg от 1995 год., а сега ежедневно виждам спечелени битки за конкретни човешки животи, да споделя тази информация. И това не е само мое право, а мой ДЪЛГ като лекар в условията на война. Когато тази “война” свърши, ще имаме времето за анализ и научни доказателства. Сега, най-важно е да оцелеем и ако този пост, спаси поне един човешки живот, е имало смисъл“, категорична е тя.

„Много дълго се въздържах преди да напиша този пост. Но ние всеки ден в България губим не само възрастни с придружаващи заболявания пациенти, но и млади хора, губим колеги, изтощени от умората. На много от тях са прилагани терапиите, които няма да споменавам, и въпреки това, те не бяха спасени. За да го напиша, стоя зад думите си, първо с опита си с тази терапия, макар и при други състояния, второ – с публикациите си в международни научни списания, с импакт фактора и цитиранията на тези публикации, но най-важното – ежедневните резултати сега на колегите пулмолози при ковид. Те нямат времето да пишат научни съобщения, защото издъхват от умора. Просто спасяват хората. И тук не става въпрос за “плевенската школа”, става въпрос за споделен опит. Пироговци правят същото от около месец, но не знам досега да са го споделили публично, за да знаят и колегите им от останалите болници. И да, понякога пациентите са двигател на новите терапии – знам го от личен опит в репродуктивната медицина“, пише още имунологът.

Според изследване, проведено от ирански учени още през пролетта, става ясно, че венозният имуноглобулин наистина има свойството да предотвратява смъртни случаи при тежко болни пациенти с коронавирус. Според документа, лечението с 0,3 – 0,5 грама на килограм имуноглобулин подобрява клиничната картина и сатурацията с кислород, като освен това предотвратява тежки последици за белия дроб на пациенти в тежко състояние. В обобщението на проучването се казва, че всички пациенти са били спасени, като са били изписани от болницата в добро здраве и стабилни жизнени показатели. В изследването са включени общо петима пациенти, които не са показали подобрение от никое друго лекарство, но само за пет дни с имуноглобулин ходът на болестта се е преобърнал и в крайна сметка те са оздравели.

Още: "Няма болничен от 14 дни само при антигенен тест, потвърди член на УС на Лекарския съюз"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес