Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Тинка Троева ще потърси отговорност от министъра на здравеопазването заради обвиненията към нея

13 септември 2017, 09:30 часа • 1700 прочитания

Бившият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че ще потърси отговорност от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров заради обвиненията му към нея. Това каза тя в телефонно включване по БНТ.

На въпрос защо детето, изпратено на лечение в Германия, заради което се стигна до уволнението на Троева, не е било вписано в регистъра за трансплантации, Троева отговори, че това не е задължение на Фонда: "В правилника много ясно е написано."

В същото време председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов каза пред bTV, че това, че детето не е вписано в регистъра по трансплантации, не е големият проблем. По думите му според хистологичните изследвания на бебето не е установена цироза на черния дроб, което не предполага трансплантация. Таушанов обяви, че специалистът, който е препоръчал изпращането на детето в Германия, от „15 години е изпращал пациенти в тази клиника.“ Междувременно визираният специалист е починал.

Според Таушанов Фондът за лечение на деца в този му вид е безплоден.

"Тази практика на гласуване без план на лечение имитира бързане, но реално може да бъдат пренебрегнати интересите на деца", допълни още той.

По-рано членът на Обществения съвет на Фонда Пенка Георгиева каза пред БНТ, че решението за уволнението на д-р Троева е било прибързано. 

Георгиева призна, че е имало административни нарушения, но е на мнение, че д-р Троева и министърът е можело да се разберат по случая.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров каза, че такава трансплантация у нас би излязла около 60 хил. евро, докато в Германия ще е на стойност 120 хил. евро.

Той все пак допълни: "Не ми се ще да говорим за финансови щети, иска ми се детето е добре." Според него най-голямото нарушение в случая, е че детето не е консултирано в българска клиника и не е регистрирано в регистъра за трансплантации.

Проф. Петров допълни, че до решението за уволнение се е стигнало след "редица натрупвания", но този случай е "прелял чашата" на неговото търпение. Припомняме, че на 12 септември от министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха мотивите за уволнението на д-р Тинка Троева.

Като мотив за освобождаването от министерството на здравеопазването посочват твърдението, че "д-р Троева е системно нарушавала Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България." В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес