Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 26 септември: Лекар: Яжте яйцата по това време на деня, ако искате да отслабнете

26 септември 2024, 10:36 часа

Яйцата са богати на протеини, които могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло. Но как да ги включите в балансирана диета и по колко от тях можете да ядете дневно, ако искате да отслабнете. Диетологъ д-р Натали Рицо дава отговор на това.

Яйцата помагат ли ви да отслабнете?

"Отслабването изисква калориен дефицит, но това не е единственият фактор, който има значение. Яденето на повече протеини и фибри, упражненията, редовното хранене през деня и научаването да забавяте темпото, за да се наслаждавате на храната си, всичко това играе роля в процеса на отслабване. В крайна сметка загубата на тегло рядко се свежда до едно нещо, като например ядене на определена храна", казва специалистът.

Колко яйца трябва да ядат хората над 50 години? 

Добавянето на яйца към вашата диета, без да правите други промени в начина си на живот, няма да доведе до загуба на тегло. Въпреки това, включването на яйца в здравословна диета може да подпомогне целите ви за отслабване.

 Например, проучване на Дженифър Б. Кеог и Питър М. Клифтън, „Енергиен прием и реакции на ситост към яйцата като закуска при хора с наднормено тегло и затлъстяване“, показва, че яденето на яйца вместо зърнени храни за закуска повишава ситостта след хранене, което означава, че яйцата запазват ситостта по-дълго, което ви помага да ядете по-малко през целия ден. Това се случва, защото протеинът в яйцата отнема много време за смилане, което може да ви държи сити по-дълго в сравнение с бързо смилаемите въглехидрати.

Защо яйцата са добри за отслабване?

Докато яденето на яйца само по себе си не е гаранция за загуба на тегло, добавянето им към вашата диета може да помогне. Ето няколко причини, поради които яйцата могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло:

Високо съдържание на протеини. Едно голямо яйце съдържа 6 грама протеин. Въпреки това, проучването „Ефекти от консумацията на цели яйца върху теглото и състава на тялото при възрастни“ предполага, че яденето на яйца може да помогне при загуба на тегло, но само когато се комбинира с диета с ограничен прием на калории.

Ниско съдържание на калории. Яйцата са не само висококачествен източник на протеини, но са и нискокалорични – само 70 kcal (единици).

 Достъпност и удобство. Яйцата се покачват, те все още са един от най-евтините източници на протеин по рафтовете на магазините и се предлагат в почти всеки супермаркет.

"Въпреки че протеинът ви помага да останете сити, загубата на тегло може да бъде успешна само ако промените диетата и начина си на живот като цяло", казва специалистът.

Как яйцата влияят на жлъчката?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес