Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да пиете прясно мляко при киселини

02 октомври 2024, 00:53 часа

Киселините са неприятен проблем, който засяга много хора. Това парещо усещане в гърдите или гърлото се дължи на стомашните киселини, които се връщат обратно в хранопровода. При поява на киселини, много хора се обръщат към прясното мляко с надеждата, че то ще успокои дразненето. Въпреки че на пръв поглед млякото може да донесе временно облекчение, истината е, че то всъщност може да влоши симптомите. В тази статия ще разгледаме защо прясното мляко не е препоръчително при киселини и какви алтернативи има.

Как млякото първоначално облекчава киселините?

Много хора вярват, че прясното мляко е добър лек за киселини, защото веднага след консумация то създава усещане за охлаждане и облекчаване на раздразнението в хранопровода. Това се дължи на факта, че млякото временно неутрализира киселината в стомаха. Калцият и протеините в него също създават усещане за спокойствие, което кара хората да мислят, че млякото е правилният избор за борба с киселините.

Кисело мляко - вдига или сваля пикочната киселина

Защо млякото влошава киселините?

Въпреки първоначалното облекчение, прясното мляко може всъщност да доведе до по-голямо количество стомашна киселина след известно време. Причината за това е съдържанието на мазнини и протеини в млякото, които стимулират стомаха да произвежда повече киселини за храносмилане. Това означава, че скоро след консумацията на мляко, симптомите на киселинен рефлукс могат да се върнат и дори да се засилят.

Особено при пълномасленото мляко, мазнините могат да забавят храносмилателния процес, като по този начин увеличават риска от рефлукс. Освен това, големите количества млечни протеини могат да раздразнят стомашната лигавица и да доведат до повишена киселинност.

киселини

Алтернативи на прясното мляко при киселини

Ако страдате от киселини и търсите начин да се справите с тях, има няколко по-добри алтернативи на прясното мляко. Една от тях са растителните млека като бадемовото и овесеното мляко, които са с по-ниско съдържание на мазнини и не предизвикват увеличаване на стомашната киселина. Тези млека са по-щадящи към стомаха и могат да помогнат за намаляване на дискомфорта при киселинен рефлукс.

Също така, консумацията на алкални храни като банани, авокадо и зеленчуци може да помогне за неутрализиране на стомашната киселина и намаляване на симптомите на киселини.

Какъв е ефектът върху организма, ако пиете прясно мляко всеки ден?

Въпреки че прясното мляко може временно да облекчи киселините, то всъщност може да влоши проблема в дългосрочен план, като стимулира производството на повече стомашна киселина. Вместо да разчитате на млякото като решение, по-добре е да потърсите алтернативи, които няма да раздразнят стомаха. Растителните млека и алкалните храни са по-добър избор за хората, страдащи от киселинен рефлукс. Така ще се чувствате по-добре и ще избегнете нежеланите симптоми.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес