Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удивителните средства на баба срещу кашлица

10 май 2021, 06:15 часа

Лукът е един от най-популярните зеленчуци. Култивира се почти по целия свят. Дори неприятната миризма и пикантен вкус не намаляват консумацията на суров лук. На какво дължи успеха си? В края на краищата, той не се използва само за кулинарни цели, но също така се счита за лек за някои заболявания, включително настинки и неприятната и досадна суха кашлица. Най-популярен е лученият сироп.

Какво представлява лучения сироп на баба ?

Вероятно повечето от нас познават вкуса на лучения сироп. Това е сладост, смесена с пикантния вкус на този зеленчук. За това също неприятна миризма. Това не е много приятен спомен за деца. Последователните поколения обаче приготвят такова лекарство за своето потомство, за да „хване“ настинка в пъпката. Веднага щом се появи хрема и кашлица , когато е необходимо да се отхрачва и прочиства дихателните пътища, сиропът от лук е полезен. И това не е само народната мъдрост, доказана през вековете. Ефектите от лучения сироп се потвърждават от лекарите и те възлагат на майките да приготвят такава смес.

Как да си го направим?

Това е много проста рецепта. Пропорциите на съставките не са много важни. И са само две: лук и захар .

Лукът трябва да бъде нарязан на ситно и поръсен със захар. Можете да поставите слой лук в съд (с капак) и да го поръсите със захар, след това друг слой лук и т.н. Или смесете лука със захар с лъжица. Можете също така да замените захарта с мед или да добавите малко лимонов сок.

След около 5 часа лукът отделя сока си, който вече може да се даде на болен човек.

Този сироп може да се съхранява в хладилник 2 седмици, но настинката трябва да изчезне по-рано. Сокът от два лука е достатъчен за една терапия. Ако е необходимо, винаги можете да приготвите друга партида сироп.

Как да дозираме луковия сироп?

Когато лекувате малки деца, консултирайте се с Вашия лекар относно дозировката лучен сироп. Обикновено се препоръчва една чаена лъжичка 2-3 пъти на ден.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес