Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха защо този цвят облекчава болката

13 декември 2022, 11:38 часа

Един цвят помага за намаляване на нивата на болка. По-специално има доказателства, че той цвят може да облекчи болката при пациенти с артрит, мигрена и фибромиалгия. Но причините за този ефект досега бяха загадка, пише порталът naked-science.

Цветът, който облекчава болката 

Учени от университета Фудан и други научни организации в Китай проведоха изследване по този въпрос и публикуваха резултатите в списанието Science Translational Medicine. Според тях зеленият цвят успокоява болката. 

Изследването е проведено върху мишки. За да научи повече за това как светлината влияе на мозъка, екипът изследва всяка част от зрителната нервна система на гризачите, от очите до сивото вещество.

Болката в тази част на тялото издава кръвни съсиреци

Те са започнали с пръчковидни и конусовидни фоторецептори на външната ретина на окото. Като изключват всеки от тези рецептори по различно време и тестват до какви промени в усещането за болка води това, учените откриват, че невронният път към този ефект започва с пръчиците.

След това екипът изследва ролята на ганглийните клетки във вътрешната част на ретината, които получават сигнали от фоторецептори. Използвайки генетично потискане, авторите на проучването установяват кои от клетките са отговорни за комуникацията с така нареченото вентрално латерално ядро ​​в таламуса, чиято функция е да подпомага координирането и планирането на движенията.

След това учените проследяват предаването на сигнали, изпращащи светлина от различни цветове в очите на мишките. Оказа се, че зелената светлина води до по-интензивно сигнализиране на гама-аминомаслената киселина, най-важният инхибиторен невротрансмитер на централната нервна система.

Учени: Само 1 чаша кафе ще ви избави от болката в тази част на тялото

Това от своя страна увеличи експресията на така наречения Penk ген, който кодира протеин с подобно име PENK. Този протеин е предшественик на молекула, наречена ENK, която активира опиоидните рецептори в мозъка, което води до облекчаване на болката.

Важно: Статията не е заместител на мнението на специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес