Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които правят това с врата си, имат по-висок риск от инсулт

10 май 2023, 14:27 часа

След дълъг престой в едно и също положение на тялото човек иска да раздвижи и обикновено започва от врата, завъртайки и накланяйки главата до появата на изпукване. Но подобен навик обаче е изключително опасен за здравето, тъй като може да провокира редица опасни състояния, включително и инсулт.

Как пукането на врата води до инсулт?

Фактът, че пукането на врата не е най-безобидното занимание. Според американски учени доказателство за това е историята на жител на американския щат Оклахома - 30-годишния Джош Хадер. Той е имал болка във врата. Както правят повечето хора, така и той се опитал да премахне дискомфорта с малко загряване и раздвижване на врата, накланяйки го няколко пъти напред и назад до чуване на изпукване. Само след 1 минута Джош осъзнал, че не чувства нищо в лявата страна на тялото си. 

Учени разкриха по колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от инсулт

Мъжът решил да отиде до хладилника за лед. Но придвижвайки се към него осъзнал, че не може да върви гладко и не чувства лявата си страна. В този момент 30-годишният мъж изпитал силно чувство на слабост и започнал да вижда двойно.

След потърсена лекарска помощ мъжът е диагностициран с инсулт. Лекарите от клиниката, в която Джош е бил приет, обясняват какво точно се е случило. В момента, в който пациентът е правил упражнения на врата, артерията, която води до мозъка, се е спукала. Вероятно мъжът е правил резки и силни движения, които са довели до подобни последствия.

Учените са категорични, че този навик с врата може да доведе до необратими последствия, според изданието The Health Site.

3 симптома, които се проявяват при жените преди инсулт

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес