Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази билка разгражда холестерола и нормализира кръвното

15 август 2024, 20:35 часа

Веществата, които влизат в състава на тази билка, имат способността да разграждат холестерола и да укрепват вените и капилярите. Ако просто добавите глухарче към салатите, които консумирате кръвното ви налягане ще се нормализира, съобщава изданието The Health Site.

Ползи от глухарчето и приложения на билката

Листата, цветовете и корените на глухарчето съдържат много биологично активни вещества. На първо място, глухарчето съдържа горчивото вещество тараксацин, което осигурява мощния холеретичен и противоглистен ефект, витамини: рутин (витамин Р) и аскорбинова киселина (витамин С), витамин А, В1, В2; микроелементи: манган, калций, желязо, фосфор. Растението съдържа танини, фитонциди, мастни киселини, слуз и органични смоли.

Лекар: Тази билка намалява холестерола с 40% и сърцето работи като часовник

Съдържащият се в корените на растението инулин повишава концентрацията от 2% през пролетта до 40% през есента. Цялата тази маса от полезни вещества определя лечебните свойства на глухарчето, което може да се използва за профилактика и лечение на много патологични състояния.

Полезните свойства на глухарчето се използват активно при лечението на различни заболявания и патологични състояния, включително следните:

  • заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, холецистит;
  • уролитиаза;
  • спастичен колит;
  • мастопатия;
  • подагра;
  • артрит и артроза;
  • кожни заболявания;
  • захарен диабет;
  • безсъние;
  • стеопороза.

Някои рецепти за приготвяне и използване на глухарче

Сок от глухарче - измийте листата на глухарчето със студена вода, поставете за половин час в разтвор на готварска сол от 3 супени лъжици и 1 литър вода (за премахване на горчивината), след това отново изплакнете, нарежете, поставете в гевгир и попарете. Смелете с миксер или в месомелачка, прецедете през плътна кърпа. Долива се същото количество вода по обем и се вари 2-3 минути. Приемайте по 20 минути преди хранене, в продължение на 2-3 седмици, с мед.

Пригответе малко количество сок (за 2-3 дни), съхранявайте сока в хладилника. За да увеличите срока на годност, можете да добавите равно количество водка към сока. Сокът се използва като холеретично средство при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур и се използва за нормализиране дейността на панкреаса. Има леко слабително действие и помага при безсъние. Пресният сок също помага за облекчаване на болки в ставите, причинени от подагра и понижава нивата на холестерола. Сокът от глухарче се съчетава добре с други зеленчукови сокове.

За възстановяване след инфаркт или инсулт приемайте по 50 мл сок от глухарче 20 минути преди хранене два пъти на ден.

За козметични цели сокът от глухарче се използва за избелване на кожата, премахване на лунички, възрастови петна, брадавици и смазване на ухапвания от насекоми за намаляване на сърбежа и болката.

Добавянето на млади листа от глухарче към храната (салати, супи, сосове) помага за борба с атеросклерозата, подобрява състоянието на опорно-двигателния апарат, има имуностимулиращ и възстановяващ ефект.

Настойка от корени и листа - 1 ч. л. наситнен сух корен, смесете с 1 ч. л. сухи листа, запарете с 1 л вряща вода, оставете за 1 час. Приемайте 1/4 чаша 4 пъти на ден 30 минути преди хранене и вечер. Настойката се използва се при ставни заболявания, остеохондроза, ревматизъм. 

Сироп от цветове на глухарче - поставете цветя от глухарче в трилитров стъклен буркан, поръсете с гранулирана захар и набийте. Редувайте ред цветове, ред захар. Оставете за 7 дни на хладно място. Приемайте с вода или чай като общ тоник. Това лекарство помага за облекчаване на пристъп на жлъчни колики - просто разредете чаена лъжичка сироп в ¼ чаша топла вода. 

Най-простата и най-приятна употреба на глухарче е добавянето на млади листа към салати , извара. За да премахнете горчивината, можете да накиснете листа от глухарче в солена вода, но леката горчивина с флорален послевкус придава пикантността на салатата. 

Тази билка е идеалният тор за всичко в градината

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес