Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

01 октомври 2024, 14:05 часа

През последните 25 години японките са водещи по продължителност на живота, която е 86,4 години. Те се придържат към здравословна диета и изглеждат много по-млади от възрастта си, съобщава изданието The Health Site и допълва, че тайната на дълголетието им е в тяхната закуска.

Как се хранят японките?

Често срещано погрешно схващане е, че японците ядат само суши. Всъщност диетата им е доста разнообразна. Предпочитат риба, водорасли, зеленчуци, соя, ориз, плодове, зелен чай.

Японската диета е универсална и балансирана, тя е почти лишена от висококалорични и вредни храни. Свежестта и сезонността са от голямо значение и е обичайно да се консумират храни, които зреят по това време.

Учени: Тези 6 храни трябва да ядете всеки ден, за да сте здрави цял живот 

За предпочитане е сезонната риба. Друг решаващ фактор е времето: през зимата японците традиционно ядат месо, риба, топли напитки и супи, а през летните горещини предпочитат студени супи, морски дарове, студен рамен и салати.

Японците традиционно приготвят храната чрез задушаване, печене на скара, пара или пържене в специален тиган с минимално количество олио. Зеленчуците се нарязват, за да изглеждат по-добре и да се сготвят по-бързо.

Предимството на тези методи е, че продуктите запазват значителна част от своите хранителни свойства. Зеленчуковият бульон е популярна основа за много ястия.

Японките са много внимателни с подправките, стараят се храната да е лека, без да натоварват излишно стомаха, черния дроб и бъбреците. Същността на японската кухня е да подчертае естествената красота, цвят и вкус.

Яденето на храна също е ритуал в Япония. Хората се хранят бавно, на малки парчета, порции и чинии. Стремят се да запазят естествения вкус и вид на храната, затова рядко я украсяват.

Различните ястия в една чиния са лоша идея, защото всяко ястие трябва да има свое място. Чинията никога не се пълни до горе. 

Какво закусват японките?

Закуската е най-засищащото ястие в Япония. Това е основното им хранене, което включва няколко ястия. Обикновено включва риба, ориз, омлети, мисо супа, соево ястие с билки, водорасли и чай. Сутрешното меню на японките се състои от зелен чай, задушен ориз; мисо супа със зелен лук и тофу (мисо се прави чрез ферментация на соя, ориз, ечемик, пшеница или смес от тях с помощта на специален вид плесен).

Закуската включва също водорасли нори, бъркани яйца или риба. Въпреки факта, че порциите са много малки, те покриват дневната нужда от минерали и витамини.

Десертът е рядкост за японките и обикновено има малко от него. Японците имат много различни очаквания, когато става въпрос за сладкиши, отколкото ние. Няма торти и маслен крем. Те консумират оризов десерт (мочи).

Японските десерти обикновено са с ниско съдържание на мазнини и захар и не отговарят на западния вкус, допълва още изданието.

Три навика на хората, които живеят до 100 години

Важно: Статията не замества балансираното0 хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес