Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Не правете тези грешки, когато варите яйца, могат да навредят на здравето ви

11 април 2023, 18:52 часа

Варените яйца могат да станат доста опасни, ако не се приготвят правилно. Лекари обясниха как една грешка или невнимание може да доведе до здравословни проблеми.

Грешките, които много хора допускат при варене на яйцата 

На първо място, здравните експерти препоръчват да се обърне внимание на черупката на яйцата преди да ги сварите. Могат да се ядат само тези, по чиято черупка няма никакви пукнатини. Това правило трябва да се спазва не само при варене на яйцата.

Лекар разкри защо яйцата трябва да се ядат вечер, а не сутрин

Ако има вдлъбнатини или пукнатини по черупката, най-добре е незабавно да изхвърлите продукта. Факт е, че бактериите лесно проникват през счупената черупка и активно се размножават в яйцето, пише порталът Medical Note. Измиването на яйцата също не е задължително, достатъчно е да ги избършете със суха четка.

Има лесен начин да проверите свежестта на продукта – просто го поставете във вода. Ако яйцето потъне веднага, това е добър знак. Ако яйцето плува, може да е твърде старо.

Експертите съветват яйцата да се варят и пържат старателно. Само температура над 75 градуса ви позволява да гарантирате унищожаването на всички опасни микроорганизми. В противен случай рискът да се разболеете от салмонелоза е твърде висок. Чревната инфекция е особено опасна за възрастни хора и деца, чиято имунна система не е достатъчно силна.

Може ли да се ядат яйца с кръвен съсирек в жълтъка - ето какво разкри лекар

Важно: Статията е единствено с информативна цел!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес