Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-коварните зеленчуци, внимавайте с тях

18 януари 2024, 20:32 часа

Зеленчуците са една от най-полезните храни и задължително трябва да бъдат включени в ежедневната диета. Но някои от тях трябва да се консумират с повишено внимание.

Руският диетолог д-р Лана Наумова споделя кои са най-коварните от тях и защо с консумацията им трябва да се внимава. Според нея списъкът включва картофи, домати, пипер и спанак.

Най-коварните зеленчуци

Сред зеленчуците, с които трябва да внимавате, експертът посочва картофите. Този продукт има доста висок гликемичен индекс.

9-те най-добри плодове и зеленчуци за здрава имунна система

Освен това, след консумацията му, чувството на глад може бързо да се върне. Също така картофите съдържат много нишесте и въглехидрати, което може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар.

Доматите също, въпреки несъмнените си ползи, имат и някои недостатъци. По-специално, те могат да увеличат производството на хистамин, който е вид медиатор на алергичните реакции.Затова специалистът съветва тези зеленчуци да се подлагат на предварителна термична обработка.

Според лекаря определени хора трябва да консумират чушките с повишено внимание. Може да представлява известен риск за хора, които страдат от гастрит, язва или хипотония.

Освен това спанакът също попадна в списъка с коварните храни. Може да натрупва пестициди. Освен това той съдържа хистамин, който може да представлява заплаха за хора с алергии.

Спанакът съдържа специални вещества - оксалати, соли и естери на оксаловата киселина. Тези вещества са токсични; когато реагират с други съединения в човешкото тяло, те образуват кристали, които дразнят червата и бъбреците. Ето защо спанакът не трябва да се консумира от хора с нарушена водно-солева обмяна, уролитиаза, подагра, артрит, чернодробни заболявания.

Също така той не е подходяща храна за кърмачета и малки деца. Когато ястията със спанак се съхраняват при стайна температура за един или два дни, под въздействието на определени бактерии, в тях се образуват токсични азотни соли. Когато се консумират, те се абсорбират в кръвта и „отнемат“ повечето от червените кръвни клетки, причинявайки проблеми с дишането. Това може да довде до задух, диария и други остри симптоми на отравяне.

В същото време експертът обръща внимание на факта, че не трябва напълно да се отказвате ит тези зеленчуци. Важно е просто да спазвате мярката и да регулирате количеството им в диетата.

Още: 5 листни зеленчуци, които трябва да се ядат всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес