Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-добрите храни за зрението и паметта на възрастните хора

03 юни 2023, 16:20 часа

За да подобрите здравето си в зряла възраст, включително зрението и паметта, трябва да включите в диетата си храни с богат витаминен състав.

Най-добрите храни за паметта и зрението на възрастните хора

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-внимателен трябва да бъде към здравето си. Диетологът Марина Сорокина разкри какво трябва да бъде правилното хранене за хора над 60 години.

"На първо място, трябва да се опитате да ядете храни, богати на протеини всеки ден. Това ще помогне за укрепване на костите. Също така е важно да си набавяте мазнини: те се намират не само в растителните масла, но и в ядките, авокадото и свинската мас. Трябва обаче да знаете границите си и да не преяждате. В противен случай проблемите, поне с храносмилането, са гарантирани", подчертава лекарят.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за хората над 60 години

Идеални продукти за възрастните хора

Зеленчуците и плодовете са в началото на класацията. Домати, цвекло, краставици, картофи, листни зеленчуци, моркови, репички, карфиол - всички те трябва да присъстват в диетата. Тези храни съдържат изобилие от витамини, микроелементи, които оказват благоприятен ефект върху функционирането на вътрешните органи.

Но Марина Сорокина нарича боровинките най-полезният продукт за пенсионерите. Този плод, според лекаря, ще помогне за спиране на косопада, ще увеличи еластичността на ставите и ще възстанови зрението. Освен това боровинките могат да върнат оптимизма и умствената гъвкавост.

Всичко това се дължи на наличието на витамини А, С, К, група В, както и антиоксиданти, силиций, манган, желязо и пантотенова киселина в този плод.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат картофи

"Освен това боровинките имат удивителната способност бързо да понижават кръвното налягане. Затова всички, които имат проблеми с този показател и страдат от метеочувствителност, трябва да ядат този плод", казва лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес