Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ментата е вредна за тези хора

30 май 2024, 22:25 часа

Ментата има уникални свойства, но не само полезни. Диетологът Елена Соломатина предупреждава за вредата, която растението може да причини.

За кого ментата е вредна? 

Според специалиста ментата има различно действие върху всеки. За едни действа ободряващо, а за други отпускащо. Като цяло растението ускорява заздравяването на рани по лигавицата, помага при кашлица, безсъние и подпомага работата на сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

"Хората обаче често забравят, че ментата има и противопоказания - списъкът е доста широк. На първо място пациентите с ниско кръвно налягане не трябва да се увличат по мента, напитки, ястия и лекарства с нея. Растението разширява кръвоносните съдове - налягането може да падне още повече", казва специалистът.

Чаят от прясна мента е наистина специален - ето защо

Кърмачките трябва да се консултират със специалист преди да консумират мента, тъй като билката съдържа много етерични масла.

"Друга категория хора, които трябва да внимават с това ароматно растение, са мъжете с нисък тестостерон. Това е така, защото ментата е богата на фитоестрогени, растителни аналози на женските полови хормони. Възможно е просто да сте алергични към мента, така че никой не трябва да злоупотребява с нея, дори здрави хора", казва д-р Елена Соломатина.

Полезни свойства на ментата

Освен посочените групи хора, всички останали с изключение на малките деца, могат да се възползват от полезните свойства на това растение.

То съдържа витамини С и В, рутин, каротин, микро и макроелементи: желязо, мед, цинк, манган, магнезий, натрий, калций, фосфор, калий. Освен това съдържа танини, флавоноиди и магнезиеви съединения. Този богат химически състав определя многобройните ползи за здравето на ментовия чай.

Ментата има следните свойства:

  • релаксиращо - върху тъканта на стомашно-чревния тракт 
  • аналгетично и анестетично - върху централната и периферната нервна система
  • имуномодулиращ ефект
  • химиопрофилактичен потенциал

Антибактериалните и антивирусните свойства на ментата са от помощ при настинки. Когато се добави към гореща вода, ментолът действа като отличен разхлабващ агент за гъстата слуз, която покрива горните дихателни пътища и белите дробове, което прави кашлицата по-лесна за лечение. Ето защо чай от мента се пие по време на настинка, хрема, кашлица и болки в гърлото.

Благодарение на съдържанието на витамин С и антиоксиданти, ментата укрепва имунната система. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които предпазват организма от инфекции. Ежедневната употреба на чай от мента по време на епидемии и настинки ще предпази тялото от нежелани инфекции.

Чаят от мента, консумиран на празен стомах, може да помогне за отслабване, като ускорява метаболизма и действа като диуретик, освобождавайки тялото от излишната вода. Освежаващият аромат на мента намалява апетита и помага за контролиране на апетита, което може да бъде от полза за тези, които искат да отслабнат.

Чай от мента – 8 ползи, за които не сте предполагали

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес