Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ментата е най-полезна за това

17 юни 2024, 08:26 часа

Ментата е не само вкусно и освежаващо растение, но и истински помощник в поддържането на тялото в здравословно състояние. Полезните му свойства са широко известни и се използват в медицината, кулинарията и козметологията. Ендокринологът Елена Скорюшкина споделя какви са ползите от консумацията на растението.

Полезни свойства на ментата

Подобрява храносмилането: Ментата спомага за подобряване на храносмилането поради своите антиспазматични стимулиращи свойства. Помага да се справите със стомашни заболявания, да премахнете гаденето и да се отървете от газовете. Опитайте да добавите няколко листа мента към чая или салатите си и ще забравите за дискомфорта след хранене, съветва експертът.

Лекар: Ментата е вредна за тези хора

Облекчаване на стреса и подобряване на настроението: Ментата има успокояващи свойства и може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството. Ароматът на тази билка може да има релаксиращ ефект върху нервната система и да подобри настроението. Можете да използвате етерично масло от мента за ароматерапия или просто да се насладите на свежия аромат на листата, за да се отпуснете след тежък ден.

Подобрена концентрация: Както отбеляза специалистът, ментата помага за подобряване на концентрацията и паметта. Ароматът на билката стимулира мозъчната дейност и ви помага да се фокусирате по-ясно върху задачите. Ако ви е трудно да се концентрирате, опитайте да вдишате аромата на мента или да изпиете чаша ментов чай.

Бори се с проблемната кожа: Ментата има противовъзпалителни свойства, които помагат в борбата с проблемната кожа. Може да намали възпалението, да успокои раздразнената кожа и да намали обривите. Добавете няколко капки етерично масло от мента към любимия си овлажнител или го използвайте, за да направите тоник.

Повишава имунитета: Ментата съдържа много антиоксиданти, които помагат за повишаване на имунитета и защитават тялото от вредните свободни радикали. Редовната консумация на тази билка помага за укрепване на имунната система и предпазва организма от различни заболявания.

"Ментата е не само вкусна добавка към вашите ястия и напитки, но и истински еликсир на здравето. Може да подобри храносмилането, да облекчи стреса, да увеличи концентрацията, да се бори с проблемната кожа и да укрепи имунната ви система. Включете я ежедневно във вашата диета и продукти за красота, за да се насладите на всички нейни предимства", казва експертът.

Ментолът е основният елемент на етеричното масло и служи като активна сила в способността за разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, сърцето и белите дробове, а също така намалява чувствителността на нервните окончания поради успокояващия си ефект. Използването на мента в комплексни препарати ще помогне при лечението на бъбречна и холелитиаза и пикочната система.

В народната медицина полезните свойства на ментата се използват широко в стоматологията. Има положителен ефект при лечението на заболявания на черния дроб, жлъчните и горните дихателни пътища, за нормализиране на стомашно-чревния тракт, използва се и като противовъзпалително и аналгетично средство.

"Отвара и инфузия от мента ще успокои зъбобол и ще облекчи благосъстоянието ви по време на менструалния цикъл и гастрит. Помага при депресия. Външно силна запарка се използва като лосиони и превръзки при възпалителни процеси по кожата, ревматични и артритни болки", казва още специалистът.

Чаят от прясна мента е наистина специален - ето защо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес