Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза какво ще се случи с тялото ви, ако ядете прекалено много яйца?

06 юли 2023, 05:00 часа

Ако обичате да започвате деня си с бъркано яйце, лека закуска от ядки или хапване на парче месо, вие получавате много протеини. Но можете ли всъщност да ядете твърде много протеини? И какво се случва с тялото ви, ако го направите?

Има препоръчително дневно количество протеин, което зависи от вашето тегло и някои други лични фактори. Например, ако сте бременна или кърмите, ако сте вегетарианец, спортист или ако имате определено заболяване, което може да повлияе на нивата на протеина ви. За щастие има много храни, които съдържат протеин! Примери за това са месо, морски дарове, млечни продукти, ядки, тестени изделия, гъби и бобови растения. И добрата новина: трудно е да ядете твърде много от него. Вашето тяло помага да регулирате приема на хранителни вещества по различни начини. Но ако консумирате много протеини, това може да има някои ефекти върху здравето ви. Тези ефекти са изброени по-долу.

1. Жажда

Вашите бъбреци се нуждаят от много вода, за да са сигурни, че могат да филтрират хранителните вещества от храната, която ядете. Ако ядете много протеини, бъбреците ви ще трябва да работят допълнително, за да премахнат излишните хранителни вещества от вашата система. Ето защо, когато ядете много протеини, ще станете допълнително жадни. Според Кен Имер, главен кулинарен директор на CCHE, който говори с Taste of Home, ако не пиете достатъчно вода и продължавате да ядете много богати на протеини продукти, това може да увреди бъбреците ви и да доведе до камъни в бъбреците.

2. Запек

Ако ядете много храни като яйца, тестени изделия, месо, ядки и млечни продукти, има вероятност да ядете по-малко от другите храни, които съдържат необходимите хранителни вещества. Като храна, която е богата на фибри. Ако не ядете достатъчно храни с високо съдържание на фибри, това може да доведе до запушвания. Така че, ако редовно изпитвате запек, може да искате да проверите дали ядете достатъчно храни, които съдържат фибри.

Здравето до 100 години ви е гарантирано, ако правите това през лятото

3. Лош дъх

Ако имате протеинова диета, може да ядете по-малко въглехидрати. И когато ядете много протеини, без да ги балансирате с въглехидрати, дъхът ви може да започне да мирише.

Друг страничен ефект от липсата на достатъчно въглехидрати е лошото настроение. Въглехидратите са основният източник на енергия, който нашият мозък използва, за да функционира. Това означава, че ако намалите въглехидратите и ги замените с протеини, може да не функционирате добре и може да станете мрънкащи. Ето защо балансираната диета е полезна не само за собственото ви тяло, но и за другите хора около вас.

4. По-висок риск от заболявания

За съжаление, яденето на твърде много протеини също може да увеличи риска от определени заболявания. Ако ядете много месо, което има високи нива на пурин, естествено вещество, намиращо се в определени храни, ще увеличите риска от подагра. Когато ядете много червени меса, можете да увеличите риска от рак на дебелото черво и сърдечно-съдови заболявания.

За щастие, не всички храни, които имат високи нива на протеини, увеличават риска от получаване на тези заболявания. Това означава, че би било по-добре да избягвате червени меса и храни с високи нива на пурин. Но все още можете да получите дневната си доза протеин от бобови растения и ядки. Те дори могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания!

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес