Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези плодове и зеленчуци само с кората, здравен съвет за деня, 9 август

09 август 2024, 11:58 часа

Много домакини старателно подготвят зеленчуците и плодовете за консумация. И за по-голяма безопасност те белят не само патладжаните и портокалите, но и доматите, краставиците и ябълките.

Руският астроентеролог д-р Людмила Сухорукова споделя, че беленето има много ползи за организма и повечето плодове и зеленчуци могат да се ядат директно с кората.

Плодовете и зеленчуците, които са по-полезни с кората

„Кората на краставицата е богата на фибри, необходими за храносмилането, калий, бета-каротин, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, предпазва от запек и е полезна за костите и зрението“, обяснява лекарят.

По кое време на деня, трябва да ядем плодове, за да отслабнем

Краставицата, консумирана с кората, позволява на тялото да остане сито по-дълго, тъй като отнема повече време за храносмилане. А люспата на гроздето съдържа ресвератрол, естествен антибиотик, който лекува тялото.

Патладжанът също не е необходимо да се бели, а да се яде направо с кората. Съдържа много флавоноиди, фибри, магнезий и антоцианини, които придават на зеленчука лилав оттенък, допълнително намаляват холестерола.

Ябълковите обелки съдържат много полезни неща: неразтворими фибри, витамини С и А. Те са полезни за сърцето и кръвоносните съдове, намаляват алергичните реакции в организма. Кожата на доматите също е годна за консумация – съдържа нарингенин, който предпазва от рак на простатата. Полезни са и картофените обелки - съдържат много фибри, желязо, аскорбинова и фолиева киселина.

Картофените кори са отличен източник на калий. Консумацията им ще даде на тялото достатъчно енергия за ускоряване на метаболизма. Корите на картофите също са богати на желязо, което помага за поддържане на здравословната функция на червените кръвни клетки.

Картофената кора е естествен източник на флавоноиди, които имат противовъзпалително и антиоксидантно действие. Предпазват организма от инфекции.

Картофените кори също помагат за поддържане на нормалната сърдечна функция чрез естествен контрол на кръвното налягане чрез минералите, съдържащи се в корите: калий, магнезий и калций.

Картофените обелки също са добър източник на витамин B3 . Помага на клетките да разграждат хранителните вещества и да се възстановяват от стрес и болест. Кората съдържа много фибри. Подпомага процеса на храносмилане и също така намалява риска от диабет тип 2.

Диетологът препоръчва още да включвате поне 400 грама зеленчуци и плодове в диетата си всеки ден.

Как ще се промени кръвното ви, ако всеки ден ядете по 2 чаши плодове или зеленчуци 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес