Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако изпитвате болката в дясната част на корема, направете това

05 март 2023, 13:00 часа

Ако има проблеми с черния дроб, това означава, че собственикът му е прекалявал с алкохола - така мислят много хора. И да, алкохолът уврежда черния дроб, но не само тази отрова може да допринесе за чернодробно заболяване

Съществува неалкохолен стеатохепатит, който - както подсказва името - няма нищо общо с алкохолните напитки. Той може да се развива незабелязано в продължение на години и, както се оказва, е свързан и с влошаване на мозъчната функция.

Неалкохолна мастна чернодробна болест - кой е изложен на риск?

Неалкохолната мастна болест на черния дроб (NAFLD) е състояние, при което в органа се натрупва неестествено количество мазнини, въпреки консумацията на малки количества алкохол или дори въздържание. За съжаление това е често срещано състояние - от него страда цяли една четвърт от населението на света!
Особено застрашени са хората със затлъстяване, диабет, инсулинова резистентност и високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Сред рисковите фактори експертите посочват също: синдром на поликистозните яйчници, хипотиреоидизъм и хипофизна недостатъчност.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Неалкохолна мастна чернодробна болест - симптоми

При някои хора NAFLD може да се развие в неалкохолен стеатохепатит, който с течение на времето може да доведе до фиброза на черния дроб и опасна чернодробна недостатъчност или дори рак. Обикновено NAFLD не води до появата на симптоми, но понякога се наблюдават симптоми като: умора, болка или дискомфорт в дясната част на корема
Когато заболяването прогресира до напреднало състояние и настъпи фиброза, могат да се появят асцит, разширяване на кръвоносните съдове в близост до кожата, уголемяване на далака, зачервяване на дланите, жълтеница.

Неалкохолна мастна чернодробна болест - защита

В основата на защитата срещу NAFLD е здравословното хранене, вниманието към правилното телесно тегло и физическите упражнения, естествено съобразени с възможностите на човека. При съмнение потърсете лекарски съвет.

Какъв чай да пием при болки в корема

Чернодробна стеатоза и мозъчна функция

Нарушената функция на черния дроб води до по-лошо "хранене" на мозъка и в резултат на това до мозъчни проблеми.

Връзката между заболяването и сърдечносъдовите заболявания е добре известна, но сравнително малко внимание е отделено на значението на чернодробната стеатоза за здравето на мозъка. Съществуващите изследвания по темата обаче сочат такива взаимовръзки.

Авторите на прегледа установяват, че NAFLD е свързана с развитието на несимптоматични, но видими при тестовете мозъчни лезии и проблеми с кръвоснабдяването. Увеличава се рискът от инсулти (както хеморагични, така и исхемични) и тяхната интензивност. Наблюдава се ускорено стареене на мозъка и намаляване на мозъчните функции.

Сред начините, по които NAFLD въздейства върху мозъка, изследователите посочват нарушаването на съдовия епител, провокирането на тромби и активирането на възпалителни процеси.

С внимание към затлъстяването

Тъй като един от най-силните рискови фактори за чернодробна стеатоза е затлъстяването, най-добре е да не се предизвиква това заболяване, а ако то се появи, да се лекува ефективно.
Интересно е, че има индикации, че самото затлъстяване може да бъде съпроводено с по-лоша мозъчна функция. 
Комбинацията от повишен индекс на телесна маса и съотношението между талията и обиколката на бедрата може да бъде важен рисков фактор за атрофия на сивото вещество.

Затлъстяването е многофакторно заболяване и не е вярно, че то се "дължи на слаба воля". То трябва да се лекува с участието на целия екип от специалисти, а често най-добри резултати се получават при включване на бариатрична хирургия в лечението. Лечението на затлъстяването е процес, продължаващ месеци, а изследванията показват, че самостоятелното използване на "чудодейни диети", ако дава някакви положителни резултати, е за много кратък период от време.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес