Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолози: Това е протеин №1 за здравето на сърцето

14 август 2024, 23:37 часа

Не всички протеини оказват един и същ ефект по отношение поддържане на здравето на сърцето. Един определен източник на протеин може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, пише eatingwell.com, позовавайки се на експертни изявления. 

"Вашето тяло се нуждае от протеини, за да изгражда и възстановява мускулите. Сърцето също е мускул, така че приемането на правилните протеини може да помогне да поддържате сърцето си здраво и да намали риска от сърдечни заболявания", каза кардиологът Кимбърли Кембъл.

Протеин за здравето на сърцето

Експертите са съгласни, че рибата е на първо място сред най-добрите протеини за поддържане на здравето на сърцето.

Здравен съвет за деня, 3 август: Лекар: Този плод е най-полезен за сърцето в жегата

"Средиземноморската диета е една от най-добрите диети за здравето на сърцето. Тя включва протеини от морски дарове с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и ниско съдържание на наситени мазнини", казва кардиологът Мери Грийн.

Експертът посочва, че рибата е с по-ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с други животински протеини, като говеждо или свинско, и съдържа омега-3 мастни киселини, вид полиненаситени мазнини, тясно свързани с ползите за здравето на сърцето.

„Омега-3 мастните киселини, които са от съществено значение за поддържането на нормална телесна функция, също могат да помогнат за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето. Тялото не може да произвежда омега-3 мастни киселини. Сьомга, риба тон, сардини и скумрия са сортовете риба с най-високи нива на омега-3", казва д-р Кембъл.

Омега-3 киселината, съдържаща се в мазната риба, помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Всичко това намалява риска от смърт от сърдечни заболявания. Достатъчно е 3 пъти седмично да консумирате по 150 гр тлъста морска риба, за да осигурите на организма необходимото количество Омега-3 киселина.

В допълнение към ползите, които Омега-3 оказва върху сърцето, предотвратява псориазис и артрит, а също така подобрява здравето на хора с астма.

Омега-3 киселината, съдържаща се в червената риба, има следните ефекти:

  • намаляване на възпалителните процеси в човешкото тяло;
  • нормализиране нивото на холестерола в кръвта;
  • намаляване на увреждането на кръвоносните съдове;
  • нормализиране на кръвното налягане.

В допълнение, Омега-3 мастните киселини помагат за укрепване на имунната система и намаляване на възпалението в ставите.

В допълнение към Омега-3, рибата съдържа много други компоненти, които осигуряват на тялото цял набор от полезни вещества. При прием на Омега-3 витамини може да има излишък от тях, което може да доведе до кървене и разреждане на кръвта.

Лекар: Този плод укрепва сърцето, чисти токсините и подобрява паметта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес