Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Тези 3 грешки са пагубни за кръвоносните съдове на хората над 50 години

30 май 2023, 17:54 часа

След 50 години се наблюдава намаляване на функционалните възможности на тялото, включително на кръвоносните съдове. Това, освен всичко друго, засяга сърдечно-съдовата система, която става по-уязвима и податлива на развитие на хипертония, исхемия и аритмии. От своя страна развитието на тези нарушения допринася за появата на инфаркти, инсулти, сърдечна недостатъчност.

Много хора подценяват рисковете за здравето, които идват с възрастта.

Руският кардиолог д-р Анна Кореневич назова три грешки, които са разрушителни за кръвоносните съдове след 50 години.

Лекар: Това е най-опасното сирене за сърцето

Грешките, които са пагубни за кръвоносните съдове над 50 години 

„Не е достатъчно просто да ограничим алкохола и да откажем пушенето – известните врагове на сърцето и кръвоносните съдове“, казва лекарят.

1. Ниска физическа активност - кардиологът обръща внимание на факта, че с възрастта хората често стават по-малко подвижни - това е една от ключовите грешки, които влошават здравето на сърцето. Лекарят препоръчва ежедневните разходки на чист въздух поне един час дневно.

„Важно е да се движим много. Колкото повече се движим, толкова по-малко се износва сърцето, колкото и парадоксално да звучи“, споделя специалистът.

Лекар: Това е най-полезният плод за сърцето

2. Неправилна диета - това е друга грешка, която може да бъде пагубна за кръвоносните съдове след 50 години. Важно е да се предотврати повишаването на нивата на холестерола и кръвната захар, от което страда съдовата система.

„Опитайте се да ядете повече зеленчуци и плодове, по-малко мазнини и сладкиши, както и да пиете вода през целия ден, без да я замествате с кафе, сода или сокове“, препоръчва кардиологът.

3. Липса на почивка и положителни емоции - според лекаря е важно периодично да превключвате и да си почивате достатъчно. Освен това трябва да се научите да се справят със стреса.

Лекар: Започнете да пиете този чай и вижте какво ще се случи със сърцето и кръвоносните ви съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес