Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kакво се случва с тялото ни, ако всеки ден консумираме гъби?

06 април 2021, 09:54 часа

Ако сте почитател на гъбите, със сигурност ще ви е интересно да разберете какво се случва с тялото ви, ако всеки ден ги консумирате.  Те са нискокалорична храна с ниско съдържание на натрий и без холестерол.

Гъбите съдържат рибофлавин и ниацин -  два ключови витамина от група В, които обикновено се срещат в месото. Следователно те са идеален избор за вегани и вегетарианци. Освен това, този популярен заместител на месото предлага няколко важни минерала като мед (която помага за образуването на червени кръвни клетки), селен (антиоксидант) и калий (електролит, който подпомага нервните и мускулните функции).

Ето кои са доказаните ползи от гъбите:

1. Укрепване на имунитета

Според проучване на американски учени, консумацията на гъби шийтаке съдейства за укрепване на имунната система. В изследването са участвали 52 здрави възрастни на възраст между 21 и 41 години, които са консумирали по 4 унции гъби шийтаке всеки ден в продължение на четири седмици. През този период те са избягвали консумацията на чай, добавки и пробиотици и са ограничили приема на алкохол до 14 питиета седмично. Същевременно с това са увеличили приема на плодове и зеленчуци до седем порции на ден. След приключване на проучването кръвните тестове са установили високи нива на Т-клетки, които допринасят за по-силна имунна система .

2. Балансиране нивата на кръвната захар

Гъбите действат като пребиотик, който насърчава добрите бактерии в червата. Консумацията им може да подобри регулирането на глюкозата.

3. Запазване на когнитивното здраве

Проучване, публикувано в Journal of Alzheimer's Disease, посочва, че при възрастните, които консумират две порции гъби всяка седмица, рисковете от леко когнитивно увреждане намаляват цели 2 пъти.

4. Забавяне процесите на стареене

Изследователи от Penn State са стигнали до извода, че гъбите са богати на ерготионин и глутатион. Тези два антиоксиданта противодействат на свободните радикали. Те играят главна роля в защитата на организма от клетъчни увреждания, свързани с множество хронични заболявания като болестта на Алцхаймер , сърдечно-съдови заболявания и рак.

5. Намаляване на риска от усложнения по време на бременност

Редовната консумация на гъби редуцира риска от усложнения по време на бременност. Това доказва проучване на учени от Дания, Ирландия и Обединеното кралство.

6. Забавят прогреса на рак на простатата

Скорошно проучване доказва, че гъбите могат да забавят прогреса на рака на простатата. В клинично изпитание на първа фаза учените са установили, че тази храна намалява нивата на специфичен за простатата антиген (PSA) - протеин, произведен от клетките на простатната жлеза при мъжете с рецидивиращ рак на простатата. Въпреки че са необходими повече изследвания, учените са обнадеждени.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес