Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се борим с бактериите, които причиняват проблеми в стомаха?

01 август 2022, 19:30 часа

Стомашните неразположения и язви са увреждания, които – както подсказва името, се появяват в областта на стомаха. Те могат да бъдат причинени от действието в организма на бактерии, най-опасната от които е наречена Хеликобактер пилори - Helicobacter pylori (или просто H. pylori). Заразяването става чрез слюнка, контакт с изпражнения или замърсена храна, като основният му симптом е силна болка в стомаха в резултат на образувана язва.

Своето мнение споделя онкологът д-р Драузио Варела.

Следователно, за да избегнете инфекции – независимо дали са нови или повторни, е важно да избягвате контакт с тези замърсяващи елементи. За да не поемате такъв риск, се опитайте да бъдете ежедневно много внимателни с личната хигиена и най-вече с приема на храна и вода, тъй като контактът с мръсотия и консумацията на замърсени напитки и хранителни продукти могат да бъдат достатъчни, за да възникне този проблем.

Проучванията сочат връзка между бактериите и развитието на рак в областта на стомаха, така че бъдете внимателни. Веднага щом се появят първите признаци, потърсете лекар, за да се прегледате и да започнете подходящо лечение възможно най-скоро.

При неспокоен стомах, хапвайте тези храни, за да се почувствате по-добре

Лечението на инфекция с H. pylori се извършва с употребата на антибиотици, но може да се използват и други медикаменти за подпомагане на лечението. Например, лекарства за намаляване на стомашната киселина и облекчаване на симптомите на инфекция, като язви. Лекарите също обикновено насочват към промени в диетата, като изключват консумацията на продукти, които дразнят повече стомаха, като кафе, газирани напитки и много мазни храни.

Преди петдесет години язвите на дванадесетопръстника и стомаха се лекуваха чрез операции, при които се отстраняваше повече от половината стомах. По това време язвите се смятаха за типични психосоматични прояви на тревожни и стресирани хора, които трябва да бъдат насочени към психиатър. През 70-те години на миналия век появата на първите лекарства, способни да инхибират производството на солна киселина в стомашната лигавица, направи възможно лечението на болестта чрез клинични методи. През 1983 г. Warren J. и Marshall B. изолират Helicobacter pylori в стомаха на пациенти с хроничен гастрит и издигат хипотезата, че именно тази бактерия е причината за заболяването.

Има лечебни растения и природни продукти, които дават добри резултати при лечението на гастрит и инфекция с H. рylori. Сред тях са познатите ни прополис и женско биле.

НЕ пийте и не яжте това на празен стомах

Диетата е фактор, който може да помогне много за облекчаване на симптомите на гастрит и язва, както и за борба с бактериите H. pylori. Препоръчват се продукти, богати на цинк: постно месо, пшеничен зародиш и пълнозърнести храни улесняват зарастването на язви и намаляват възпалението в стомаха. Храни, богати на пробиотици, като натурално кисело мляко - то помага за премахването на стомашните бактерии. Мащерка и джинджифил - имат антибактериални свойства. Банани и картофи - помагат за контролиране на киселинността и намаляват стомашния дискомфорт.

А какво да не ядем? Има някои храни, които могат да влошат симптомите, така че е най-добре да ги избягвате. Такива са киселите плодове като киви, портокал, лимон, маракуя и др. Газирани напитки, кафе, чай мате и черен чай. Кисели или пикантни подправки. Консерви, преработени продукти, тлъсти меса, пържена храна, кашкавали. Тези храни дразнят стомашната лигавица и стимулират отделянето на стомашен сок. Затова те могат да увеличат дискомфорта и болките в корема, което води до влошаване на състоянието.

Внимание! Тази статия е само информативна и не може да се използва за самолечение. Консултирайте се с лекар-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес