Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем дали ни липсва магнезий?

09 ноември 2021, 12:00 часа

Магнезият е ключов минерал за нашето здраве. От него зависи правилната дейност на сърдечно-съдовата система, здравето на нашите сухожилия, кости и зъби.

Съответно дефицитът му може да доведе до куп негативни последствия за здравето ни. Но за да разберем дали страдаме от това, трябва да се вгледаме по-внимателно в сигналите, които тялото ни изпраща.

В процес на установяване на липсата на този важен микроелемент е важно да се обърне внимание на комбинацията от няколко симптома.
Синдромът на неспокойните крака, който се изразява в необходимостта те да се движат почти непрекъснато, е основен признак за магнезиев дефицит. Типичното за този синдром е, че дори в спокойно състояние, човек има неприятно усещане в областта на долните крайници.

Сред външните признаци са косопадът и чупливостта на ноктите.

Симптомите на дефицит на магнезий включват мускулни крампи, тремор и тикове.

Обикновено в този случай човек изпитва затруднения при заспиване и след събуждане се чувства уморен, раздразнителен, понякога дори се появяват пристъпи на паника.

Липсата на магнезий не е благоприятна за здравето на сърцето и мозъка, поради което болезнените усещания в тези области на тялото се проявяват все по-често.

Магнезият е отговорен за снабдяването на организма с енергия, така че липсата му провокира преяждане, особено със сладки храни. В допълнение към мускулните спазми, съдовете на мозъка също страдат от спастични пристъпи, храненето и притокът на кислород към тъканите се нарушават и в резултат възниква главоболие.

Но дори и при наличието на само един от тези симптоми трябва да се консултирате с лекар.

Важно: Тази статия е с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение. При наличието на конкретен проблем или оплакване не отлагайте консултацията с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес