Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определим нормата на перфектния сън

25 септември 2024, 07:15 часа

Определянето на „нормата“ за перфектен сън може да се окаже сложна задача, тъй като тя варира значително при отделните хора в зависимост от няколко фактора, включително възраст, начин на живот, здравословно състояние и генетични предразположения. Въпреки че не съществува универсален отговор на въпроса какво представлява перфектният сън, разбирането на общите насоки за съня и индивидуалните нужди може да помогне на човек да определи своя оптимален модел на сън.

Разбиране на нуждите от сън според възрастта

На първо място, необходимото количество сън варира в зависимост от възрастта. Според Националната фондация за съня възрастните обикновено се нуждаят от 7-9 часа сън на нощ, докато тийнейджърите се нуждаят от 8-10 часа, а по-малките деца - от още повече. Тези граници се считат за норми, тъй като се основават на обширни изследвания, показващи средното количество сън, необходимо за укрепване на здравето и благополучието. Въпреки това в рамките на тези граници индивидуалните нужди могат да се различават. Някои възрастни могат да се чувстват напълно отпочинали със 7 часа сън, докато други имат нужда от цели 9 часа.

Още: Осъзнато сънуване: 3 начина да наблюдавате съня, който искате да имате

Ролята на циклите на съня

Друг ключов аспект при определянето на нормата за идеален сън е разбирането на циклите на съня. Сънят се разделя на няколко етапа: non-REM (включващ етапи 1, 2 и 3) и REM (сън с бързо движение на очите). Целият цикъл на съня трае около 90 минути и се повтаря многократно през нощта. Дълбокият сън (етап 3 на non-REM) и REM сънят са от решаващо значение за физическото и психическото възстановяване. Съвършеният сън обикновено включва преминаване през няколко пълни цикъла без прекъсване. Ако сънят е често прекъсван, човек може да не достигне до тези възстановителни етапи, което води до отпадналост и умора, дори ако е прекарал в леглото достатъчно време.

Още: Лекари коментират: Хак за бързо заспиване от социалните мрежи

Оценка на качеството на съня

Качеството на съня е също толкова важно, колкото и количеството му, когато се определя нормата за идеален сън. Качеството може да се оцени по това колко време е необходимо за заспиване, броя на събужданията през нощта, продължителността на тези събуждания и колко свеж се чувства човек след събуждане. В идеалния случай заспиването трябва да отнема по-малко от 30 минути, събужданията трябва да са минимални, а след събуждане човек трябва да се чувства отпочинал и бодър. Честите прекъсвания на съня могат да означават лошо качество на съня, което може да наложи промяна на навиците за сън или допълнително проучване на основни проблеми като сънна апнея или безсъние.

Още: 10 начина да подобрите съня си

Индивидуални различия и норми на съня

Индивидуалните различия също играят важна роля при определянето на нормата за идеален сън. Фактори като стрес, физическо здраве, психическо здраве и навици на живот могат да окажат значително влияние върху съня. Например човек с работа, свързана с голям стрес, може да се нуждае от повече сън, за да се чувства отпочинал, в сравнение с човек с по-малко натоварващо ежедневие. Освен това личните предпочитания, като например това, че сте сутрешен скакалец или нощна сова, могат да определят кога човек се чувства най-комфортно да спи и да се събужда.

Намиране на идеалната норма за сън

За да откриете собствената си норма на сън, помислете за водене на дневник на съня в продължение на няколко седмици, за да проследите продължителността на съня, качеството му и как се чувствате всеки ден. Приложенията и устройствата, които следят съня, могат да дадат представа за моделите на съня и да помогнат за идентифициране на нарушенията. Освен това обръщането на внимание на фактори, свързани с начина на живот, като диета, физически упражнения и време, прекарано на екрана преди лягане, може да повлияе на качеството и продължителността на съня.

Още: Преди лягане: 8 вечерни ритуала, които ще направят следващия ден по-лесен и приятен

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес