Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която е най-добра при висок холестерол

29 май 2024, 07:15 часа

Високият холестерол или хиперхолестеролемия е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт, който засяга не само хората в напреднала възраст, но и по-младите. Промените в начина на живот като здравословна диета, физическа активност, достатъчен сън и отказване от тютюнопушенето са важни за контролиране и намаляване на нивата на холестерола. В случая в диетата може да се включи и една билка.

Най-добрата билка при висок холестерол

"Въпреки че няма достатъчно научни доказателства, за да се каже, че конкретна билка може да понижи холестерола, розмаринът е най-добър в това отношение по няколко причини. Той е богат на антиоксиданти, допълва  средиземноморската диета ( която се свързва с по-нисък холестерол) и се съчетава добре със зехтин, който е богат на мононенаситени мазнини. Те от своя страна също могат да повишат добрия холестерол и да понижат лошия холестерол", казва  Джордан Хил, регистриран диетолог в Top Nutrition Coaching.

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Експертът отбелязва: „Розмаринът съдържа антиоксиданти, които се борят с възпалението и оксидативния стрес, като помагат за предотвратяване на окисляването на „лошия“ холестерол.“ Въпреки че проучването е малко, учените откриват, че участниците, които консумират розмарин, имат по-ниски нива на лош холестерол и по-високи нива на добър холестерол. Това се дължи на антиоксидантните свойства на розмарина, включително карнозол, карнозна киселина и други съединения".

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърди ефектът на розмарина върху холестерола, използването му при готвене може да повиши хранителната стойност, да намали нуждата от добавена мазнина и да добави богат вкус и аромат на ястията, допълва още диетологът.

"Наблюдения и клинични проучвания показват, че следването на средиземноморска диета е свързано с кардиопротективни фактори , включително повишени нива на добрия холестерол. Богат на плодове, зеленчуци, ядки, зехтин и риба, този начин на хранене включва и много билки и подправки като розмарин, риган и джинджифил. Използването на розмарин в готвенето подобрява хранителната стойност на ястията и обогатява вкуса им с антиоксиданти и фибри", казва още лекарят.

Той допълва, че розмаринът се съчетава перфектно с първокласен зехтин. Това масло, получено от маслини, е с високо съдържание на полифеноли и мононенаситени мазнини. Научните изследвания показват, че мононенаситените мазнини помагат за повишаване нивата на добрия холестерол и намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Благодарение на високото съдържание на олеинова киселина, което съставлява 55% до 85% от това масло, то е отличен заместител на масло, маргарин и други наситени мазнини.

Кристи Дел Коро , експерт по кулинария и хранене, препоръчва използването на розмарин за ароматизиране на зехтина, за да увеличите приема на мононенаситени мастни киселини. Това също е чудесен начин да използвате остатъци от розмарин от други рецепти. Добавете го към пуканки за здравословна и вкусна закуска или го включете в пълнозърнести печива, печени зеленчуци и дресинги за салати. Зехтинът с аромат на розмарин е чудесен начин да насърчите приема на зеленчуци и да добавите допълнителен вкус.

"За да поддържате здравословни нива на холестерола, се препоръчва да увеличите приема на храни, богати на омега-3 мастни киселини и фибри, като същевременно намалите приема на наситени мазнини. Контролирайте приема на наситени мазнини от млечни продукти, мазни храни и червено месо, ако имате висок холестерол. Въпреки това, ако решите да се насладите на червено месо от време на време, придържайте се към по-постни варианто на говеждо и използвайте маринати с билки", казва още диетологът.

Билки като розмарин не само придават вкус и аромат на ястията, но и помагат за омекване на месото . Използвайки розмарин в маринати, можете също да намалите риска от образуване на канцерогенни съединения при печене на месо. Експертът по готвене и хранене Сара Хаас посочва, че използването на пресен или сушен розмарин в готвенето осигурява подобни ползи.

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Важно: Тази статия съдържа обща информация за справочни цели и не трябва да се тълкува като алтернатива на медицински съвет. Тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист, както и не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес